Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rus pracujúci pre Ukrajinu sa odpálil počas zatýkania, tvrdí FSB

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V mobilnom telefóne mal údajne kontakty na ukrajinské špeciálne služby.

Moskva 26. marca (TASR) - Rus pracujúci pre ukrajinské tajné služby zahynul po tom, čo počas zatýkania v ruskej Samarskej oblasti explodovalo výbušné zariadenie, ktoré mal pri sebe, uviedla v utorok vo vyhlásení ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). Podľa FSB muž pôvodne chcel umiestniť výbušné zariadenie pri zbernom mieste s humanitárnou pomocou, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Pri výbuchu sa nikto iný nezranil. Z vyhlásenia vyplýva, že muž bol členom Ruského dobrovoľníckeho zboru (RDK), jednej z proukrajinských ozbrojených skupín, ktoré nedávno prenikli do ruských pohraničných oblastí pri hraniciach s Ukrajinou.

Vyjadrenie FSB prišlo len niekoľko dní po útoku na koncertnú sálu pri Moskve, ktorý si vyžiadal najmenej 139 obetí na životoch. K útoku sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS).

V dome podozrivého sa vraj našli aj ďalšie výbušniny a materiál na výrobu bômb. V mobilnom telefóne mal údajne kontakty na ukrajinské špeciálne služby.

FSB prednedávnom spustila vlnu zatýkania prevažne Rusov, o ktorých tvrdí, že spolupracovali s Ukrajinou alebo pripravovali útoky na vojenské zariadenia v Rusku.

Napriek tomu, že k piatkovému útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall pri Moskve sa prihlásili islamisti, ruský prezident Vladimir Putin pokračuje v naznačovaní spojitosti masakry s Kyjevom.