Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruské bezpečnostné zložky: V bunkách Islamského štátu boli aj študenti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V bunkách boli stredoškoláci, vysokoškoláci a nekvalifikovaní pracovníci rôznych zamestnaní.

Moskva 18. januára (TASR) - Ruské bezpečnostné zložky zistili, že medzi členmi podzemných buniek teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Dagestane boli aj študenti, informoval v sobotu námestník riaditeľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Igor Sirotkin.

"Analýza zloženia buniek ukázala, že v nich boli mladí ľudia vo veku od 16 do 24 rokov. Medzi nimi boli stredoškoláci, vysokoškoláci a nekvalifikovaní pracovníci rôznych zamestnaní," povedal Sirotkin na stretnutí komisie pre boj proti terorizmu v Dagestane. Citovala ho agentúra TASS.

V roku 2019 bezpečnostné zložky rozložili v Dagestane 11 teroristických buniek, pokračoval Sirotkin.

"Napriek všeobecnému poklesu počtu utajených teroristických buniek v porovnaní s rokom 2018 sme zaregistrovali, že vodcovia medzinárodných teroristických organizácií sú naďalej aktívni pri ich zakladaní v Dagestanskej republike," poznamenal.

Riaditeľ FSB Alexandr Bortnikov predtým uviedol, že v roku 2019 sa podarilo na severnom Kaukaze zabrániť 15 teroristickým činom a 30 teroristických buniek, ktorých členovia plánovali útoky na verejných miestach, bolo "eliminovaných".