Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia Beslanu si zhromaždením uctili obete piatkového útoku

Na snímke ľudia sa zhromažďujú a zapaľujú sviečky pred koncertnou sálou Crocus City Hall v západnej časti Moskvy v sobotu 23. marca 2024. Foto: TASR/AP

Mesto Beslan leží v Severnom Osetsku, republike Ruskej federácie na severe Kaukazu, a 1. septembra 2004 sa stalo dejiskom teroristického útoku označovaného ako Beslanský masaker.

Moskva 23. marca (TASR) – Obyvatelia juhoruského mesta Beslan sa v sobotu zhromaždili, aby si uctili obete piatkového teroristického útoku na predmestí Moskvy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Na zhromaždení sa zúčastnilo viac než 1000 ľudí, ktorí spoločne zapálili sviečky za obete útoku v budove Crocus City Hall v meste Krasnogorsk. Útok si vyžiadal najmenej 133 životov, oznámil v najnovšej aktualizácii Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom). Organizátorom zhromaždenia bolo združenie Beslanské matky, dodáva ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Mesto Beslan leží v Severnom Osetsku, republike Ruskej federácie na severe Kaukazu, a 1. septembra 2004 sa stalo dejiskom teroristického útoku označovaného ako Beslanský masaker. Približne 30 islamistických teroristov zajalo počas slávnostného otvorenia školského roka 1128 osôb, z väčšej časti školákov, a tri dni ich držali ako rukojemníkov.

Dráma sa skončila 3. septembra niekoľkohodinovou prestrelkou s ruskými bezpečnostnými silami, špeciálnymi jednotkami a výbuchmi náloží, ktoré v objekte rozmiestnili radikáli. Pri incidente a na jeho následky zahynulo 334 osôb, z toho 186 detí.

Teroristi žiadali prepustenie čečenských väzňov a rezignáciu Vladimira Putina, ktorý bol v čase útoku druhý raz prezidentom Ruskej federácie.