Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na severe ruského Kaukazu zomreli dvaja policajti

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Miestne ministerstvo vnútra uviedlo, že k útoku prišlo ešte v nedeľu večer, pričom všetkých päť útočníkov počas prestrelky zastrelili.

Moskva 29. apríla (TASR) - Dvaja policajti zomreli a štyria utrpeli zranenia pri útoku militantov na policajné kontrolné stanovište v ruskej autonómnej Karačajsko-čerkeskej republike na severe Kaukazu. Oznámili to v pondelok ruské úrady, informuje TASR podľa správ agentúr AP a AFP.

Miestne ministerstvo vnútra uviedlo, že k útoku prišlo ešte v nedeľu večer, pričom všetkých päť útočníkov počas prestrelky zastrelili.

Podľa federálneho ministerstva vnútra zaútočili ozbrojenci na cestnú policajnú jednotku pri obci Mara-Ajagy. "Útočníci podišli k autu na jeho dočasnom stanovisku a smerom k policajtom hodili výbušné zariadenie a spustili streľbu z automatických zbraní," uviedlo ministerstvo s tým, že policajti začali tiež strieľať.

Ruský Vyšetrovací výbor uviedol, že tí istí ozbrojenci útočili na policajné stanovište aj minulý týždeň. Aj tento útok si vyžiadal životy dvoch policajtov a jedného zraneného.

Útoky na príslušníkov bezpečnostných zložiek na severe Kaukazu sú v Rusku pomerne časté, no v posledných rokoch sa vyskytujú zriedkavejšie.

Na severe Kaukazu prevládalo v 90. rokoch minulého storočia a začiatkom tohto storočia násilie, keď Moskva viedla v Čečensku dve vojny. Hoci situácia v Čečensku sa pod vládou Ramzana Kadyrova upokojila, násilie v iných častiach regiónu občas stále prepuká.

Najmä v Karačajsko-Čerkesku na políciu útočia extrémisti. V decembri tam Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala 14 podozrivých členov radikálnej islamistickej skupiny.