Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský prokurátor rokoval s tureckou tajnou službou

Na archívnej snímke pohľad na rezidenciu saudskoarabského konzula v Istanbule 16. októbra 2018. Dom saudskoarabského konzula v tureckom Istanbule prehľadávali v súvislosti so zmiznutím novinára Džamála Chášukdžího. Práve pri vstupe do budovy saudskoarabského konzulátu bol Chášukdží 2. októbra videný naposledy. Foto: TASR/AP

Turecko žiada Saudskú Arábiu o informácie ohľadom Chášukdžího pozostatkov, ktoré sa stále nenašli, ako aj o tom, kto vraždu novinára nariadil.

Istanbul 31. októbra (TASR) - Saudskoarabský generálny prokurátor Saúd Mudžib, ktorý pricestoval do Istanbulu kvôli kauze vraždy novinára Džamála Chášukdžího, sa v noci na stredu stretol s predstaviteľmi tureckej tajnej služby.

Súkromná turecká tlačová agentúra DHA uviedla, že Mudžib navštívil istanbulské sídlo tajnej služby. Účastníci stretnutia sa zatiaľ ku schôdzke nevyjadrili.

Saudskoarabský generálny prokurátor sa na základe dohody o spolupráci pri vyšetrovaní medzi Rijádom a Ankarou už stretol s istanbulským prokurátorom Irfanom Fidanom, s ktorým hovoril o prípade vraždy saudskoarabského novinára. Po schôdzke zamieril aj na saudskoarabský konzulát, kde k vražde došlo.

Agentúra AP pripomína, že Turecko žiada o vydanie 18 podozrivých Saudskoarabov, ktorí sú vo svojej vlasti zadržiavaní v súvislosti s vraždou Chášukdžího. Tento kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka The Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov konzulátu v Istanbule.

Kráľovstvo pôvodne tvrdilo, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však minulý týždeň priznala, že bol zámerne zavraždený.

Turecko žiada Saudskú Arábiu o informácie ohľadom Chášukdžího pozostatkov, ktoré sa stále nenašli, ako aj o tom, kto vraždu novinára nariadil.

Saudskoarabskí predstavitelia uviedli, že 18 podozrivých budú súdiť po tom, ako sa vyšetrovanie ukončí.