Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Scholz: Útoky na politikov predstavujú hrozbu pre demokraciu

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) pritom označil krajne pravicový extrémizmus za najväčšiu hrozbu pre demokraciu v Nemecku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 4. mája (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a DPA.

"Demokracia je ohrozená takýmito činmi," uviedol Scholz na kongrese európskych sociálnodemokratických strán. Zároveň vyzval na jednotu. "Musíme sa proti tomu spoločne postaviť," vyhlásil.

Eckeho zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) napadla skupina štyroch útočníkov v piatok v Drážďanoch pri vylepovaní volebných plagátov. Podľa polície museli 41-ročného politika po útoku ošetriť v nemocnici.

Terčom zastrašovania, ničenia plagátov a urážok boli aj ďalšie tímy vyvesujúce plagáty, uviedla SPD. Polícia informovala, že zrejme tá istá štvorčlenná skupina útočníkov krátko predtým napadla a zranila aj 28-ročného pracovníka kampane Zelených.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v reakcii na útoky v sobotu prisľúbila, že bude bojovať proti nárastu násilia proti politikom. "Štát na toto musí a bude reagovať tvrdými činmi a ďalšími ochrannými opatreniami pre demokratické sily v našej krajine," cituje Faeserovú agentúra Reuters. Ministerka zároveň útok na Eckeho označila za útok na demokraciu.

Solidaritu s Eckem vyjadrila v sobotu aj predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová, ktorá uviedla, že je z útoku zhrozená.

Počet útokov na politikov parlamentných strán v Nemecku sa od roku 2019 zdvojnásobil, vyplýva z údajov nemeckej vlády zverejnených v januári. Podľa Faeserovej sú za tento nárast čiastočne zodpovední aj extrémisti a populisti svojimi nenávistnými prejavmi smerovanými proti demokratickým politikom.

Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) pritom označil krajne pravicový extrémizmus za najväčšiu hrozbu pre demokraciu v Nemecku, pripomína Reuters.

Podľa vládnych údajov čelia najviac agresii politici zo strany Zelených. Počet útokov voči nimi vzrástol od roku 2019 až sedemnásobne a vlani dosiahol počet 1219. Politici z krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) čelili 478 útokom a na treťom mieste v počet útokov sú politici vládnej SPD so 420 incidentami.