Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Schválením 8. novely ústavy v Maďarsku zrušili samostatné správne súdy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Vláda 1. novembra oznámila, že sa vzdáva zámeru zriadiť samostatný správny súd a zachová doterajší jednotný súdny systém.

Budapešť 10. decembra (TASR) - Maďarský parlament v utorok v Budapešti schválil v poradí už ôsmu novelu ústavy, ktorou sa ruší samostatné správne súdnictvo. Za návrh novely predloženej piatimi opozičnými poslancami hlasovalo všetkých 165 prítomných poslancov, informovalo internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG).

Opozičná strana Dialóg v tejto súvislosti pripomenula, že terajšia novela bola potrebná, pretože v lete 2018 pri siedmej novele základného zákona vládna strana Fidesz presadila do ústavy aj zriadenie správnych súdov, ktoré vyvolalo odpor doma i v zahraničí.

Vláda 1. novembra oznámila, že sa vzdáva zámeru zriadiť samostatný správny súd a zachová doterajší jednotný súdny systém.

"Kabinet sa rozhodol nezriadiť organizačne samostatný systém správneho súdu, avšak pripravuje návrh zákona, ktorým sa zabezpečí, že správne súdnictvo bude fungovať rýchlejšie a transparentnejšie," povedala šéfka rezortu, ktorá pripomenula, že vláda ešte na jar rozhodla avizovaný projekt zriadenia správneho súdu odložiť na neurčito.

Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás 30. mája vyhlásil, že pre kritiku zo zahraničia kabinet na neurčito odkladá zriadenie systému správneho súdnictva. Podľa pozorovateľov za zmenou postoja vlády premiéra Viktora Orbána stojí snaha vyjsť v ústrety Európskej ľudovej strane (EPP), z ktorej bol vládnuci Fidesz 20. marca vylúčený.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)