Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šinzó Abe sa stal najdlhšie vládnucim japonským premiérom

Šinzó Abe. Foto: TASR/AP

Abe si postupne posilňoval svoje mocenské postavenie vďaka víťazstvám v celonárodných voľbách a rozširovaním kontroly svojho úradu nad kľúčovými záležitosťami.

Tokio 19. novembra (TASR) - Japonský premiér Šinzó Abe sa v utorok stal spolu s Taróom Kacurom, politikom zo začiatku 20. storočia, najdlhšie slúžiacim ministerským predsedom krajiny vychádzajúceho slnka. Každý z nich odslúžil v tejto štátnej funkcii zhodne 2886 dní.

Takmer deväť rokov odvtedy, ako sa Abe v decembri 2012 ujal funkcie - po období v rokoch 2006-07 - je takmer isté, že v stredu prepíše Kacurov storočie starý rekord, informuje tlačová agentúra Kjódó.

Kacura (1848-1913) pôsobil ako predseda vlády Japonska s prestávkami od roku 1901 do roku 1913. Počas jeho vlády bolo uzavreté spojenectvo s Britániou a viedla sa rusko-japonská vojna.

Ak Abe zostane pri moci, 24. augusta 2020 bude mať odslúžené i najdlhšie neprerušované obdobie v premiérskom kresle. Súčasným držiteľom tohto prvenstva je bývalý premiér a držiteľ Nobelovej ceny mieru Eisaku Sató, ktorý v rokoch 1964-72 strávil v úrade 2798 dní za sebou.

Abe (65) si postupne posilňoval svoje mocenské postavenie vďaka víťazstvám v celonárodných voľbách a rozširovaním kontroly svojho úradu nad kľúčovými záležitosťami. Často je označovaný za dravého konzervatívca snažiaceho sa vylepšiť profil svojej krajiny v zahraničí.

Abeho administratíva sa od decembra 2012 sústreďuje na oživenie ekonomiky a reštrukturalizáciu zahraničnej a obrannej politiky Japonska.

V roku 2014 prikročil k reinterpretácii pacifistickej povojnovej ústavy so zámerom umožniť použitie kolektívnej sebaobrany - bránenie spojencov bez toho, aby bolo napadnuté samotné Japonsko - a rozšíriť úlohu japonských ozbrojených zložiek na základe novej bezpečnostnej legislatívy v roku 2016.