Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Srebrenické matky žalujú Holandsko

Ilustrané foto. Foto: TASR/AP

Prípadom sa zaoberali od roku 2007 holandské súdy, kde žalujúca strana nedosiahla väčší úspech.

Haag 20. januára (TASR) – Združenie žien, ktoré v roku 1995 stratili rodinných príslušníkov pri masakre v bosnianskej Srebrenici, podalo v pondelok sťažnosť proti Holandsku na pôde Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Holandsko obviňuje z neschopnosti ochrániť tisíce mužov a chlapcov, ktorí sa stali obeťami najhoršieho vyvražďovania v Európe od skončenia druhej svetovej vojny, uviedla tlačová agentúra AFP.

"Matky Srebrenice odovzdali dnes ESĽP v Štrasburgu podanie proti holandskému štátu," uviedli v citovanom vyhlásení právni zástupcovia Marco Gerritsen a Simon van der Sluijs. Holandsko má niesť zodpovednosť za to, že "nepodniklo dostatočné opatrenia na ochranu" obyvateľstva danej oblasti.

Združenie zastupujúce rodiny zavraždených obviňuje holandských príslušníkov mierových síl OSN, ktorí boli nasadení v Srebrenici niekoľko mesiacov pred skončením bosnianskej vojny, že neochránili pred bosnianskymi Srbmi tisíce Moslimov z okolitých dedín, zhromaždených v tzv. bezpečnej zóne.

Prípadom sa zaoberali od roku 2007 holandské súdy, kde žalujúca strana nedosiahla väčší úspech. Holandský najvyšší súd vlani dospel k záveru, že Holandsko nesie za masakru len "veľmi obmedzenú" zodpovednosť, čo právnici Matiek Srebrenice označili za "totálne svojvoľné" rozhodnutie. V najnovšej sťažnosti argumentujú porušením článku 6 Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorý zaručuje právo na spravodlivé súdne konanie.

Odhaduje sa, že po obsadení Srebrenice, ktorú OSN vyhlásila za chránenú zónu, popravili jednotky bosnianskych Srbov v tomto meste a jeho okolí približne 8000 mužov a chlapcov. Ich pozostatky ukryli vo viacerých masových hroboch. Bosnianskosrbský líder z vojnových čias Radovan Karadžič a armádny veliteľ Ratko Mladič, ktorý viedol jednotky počas operácie v Srebrenici 11. júla 1995, boli odsúdení vojnovým tribunálom OSN na doživotie.