Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Stúpenci proiránskeho šiitského hnutia protestovali proti sankciám USA

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Protestujúci pálili vlajky USA a Izraela, ako aj podobizne prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa.

Bagdad 14. decembra (TASR) - Stovky stúpencov podporujúcich proiránske iracké šiitské hnutie Katáib Hizballáh vyšlo v sobotu do ulíc v centre irackej metropoly Bagdad. Niektorí z nich pálili americké vlajky na protest proti nedávno zavedeným sankciám Spojených štátov voči predstaviteľom spomínanej polovojenskej skupiny. Informovala o tom agentúra AP.

Protestujúci pálili vlajky USA a Izraela, ako aj podobizne prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa na centrálnom námestí Firdos, ktoré leží neďaleko miesta, kde od začiatku októbra stanovali protivládni demonštranti.

Demonštranti umiestnili na zem logo ministerstva financií USA, aby po ňom mohli chodiť, čím symbolicky odmietli nedávne rozhodnutie USA, ktoré uvalili sankcie na lídrov Teheránom podporovaného hnutia Katáib Hizballáh. To americkí predstavitelia obviňujú zo série raketových útokov na iracké základne, kde sú dislokovaní aj príslušníci ozbrojených síl Spojených štátov.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vo svojom piatkovom vyhlásení v súvislosti s ďalšími možnými útokmi na americké záujmy v Iraku varoval, že Washington podnikne v tejto veci rozhodujúce kroky.

Napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi sa vystupňovalo po tom, čo Washington vlani odstúpil od prelomovej jadrovej dohody z roku 2015 a znovu uvalil na Irán zničujúce ekonomické sankcie.