Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Súd rozhodol, že arménsky exprezident Kočarjan sa musí vrátiť do väzby

Na archívnej snímke Robert Kočarjan. Foto: TASR/AP

Voči Kočarjanovi, prezidentovi Arménska z rokov 1998-2008, vzniesli v júli 2018 obvinenia z narušenia ústavného poriadku krajiny.

Jerevan 25. júna (TASR) - Jerevanský súd v utorok rozhodol, že bývalý arménsky prezident Robert Kočarjan, ktorý je podozrivý z narušenia ústavného poriadku krajiny, sa musí len niekoľko týždňov po prepustení na kauciu vrátiť späť do väzby. Písala o tom agentúra AFP.

Hoci Kočarjana (64) prepustili na kauciu len v máji, sudca odvolacieho súdu v Jerevane Armen Danieljan vydal v utorok rozkaz na jeho opätovné vzatie do väzby.

Toto rozhodnutie prišlo mesiac po tom, ako v súvislosti s prepustením dlhoročného prezidenta začali na výzvu súčasného premiéra Nikola Pašinjana po celej krajine demonštrácie pred budovami miestnych súdov.

Voči Kočarjanovi, prezidentovi Arménska z rokov 1998-2008, vzniesli v júli 2018 obvinenia z narušenia ústavného poriadku krajiny. Tohto činu sa mal dopustiť tým, že nechal potlačiť protesty v Jerevane po prezidentských voľbách v roku 2008, pričom zahynulo najmenej osem demonštrantov.

Kočarjan toto obvinenie odmieta a označuje ho za politickú pomstu zo strany súčasného premiéra Nikola Pašinjana, ktorý pomáhal pri organizovaní spomínaných protestov.