Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Strana exprezidenta Bašíra kritizuje vládu za zákon o jej rozpustení

Sudánski demonštranti protestujú pred vojenským sídlom v Chartúme 8. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Zrušený zákon o verejnom poriadku je podľa ľudskoprávnych skupín prežitkom z obdobia tri desaťročia trvajúcej Bašírovej vlády.

Chartúm 29. novembra (TASR) - Bývalá vládnuca Strana Národného kongresu (NCP) zosadeného sudánskeho prezidenta Umara Bašíra v piatok kritizovala novú, dočasnú a podľa jej slov "nelegálnu vládu" za to, že podnikla kroky na rozpustenie NCP a zrušila takzvaný zákon o morálnej polícii. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Dočasná vláda vo štvrtok schválila zákon, ktorý nariaďuje rozpustenie NCP a skonfiškovanie jej majetku. Prijaté zmeny predstavujú dve hlavné požiadavky prodemokratického hnutia, ktorého protesty viedli v apríli k zosadeniu Bašíra, šéfa desaťročia trvajúceho autoritárskeho režimu.

Zrušený zákon o verejnom poriadku je podľa ľudskoprávnych skupín prežitkom z obdobia tri desaťročia trvajúcej Bašírovej vlády. Predstavuje "nástroj na vykorisťovanie, ponižovanie a porušovanie práv," napísal na Twitteri premiér Hamdúk. Zákon prijatý v roku 1992 a inšpirovaný islamským právom šaría kriminalizoval individuálne správanie ľudí vrátane vyzývavého oblečenia či pitia alkoholu. Osobám usvedčeným z jeho porušenia hrozili tresty odňatia slobody, pokuty, bičovanie či konfiškácia majetku.

Strana NCP obvinila predstaviteľov nového vládneho kabinetu pod vedením premiéra Abdallu Hamdúka z toho, že sa snažia skonfiškovať jej majetok, aby tak bojovali proti ekonomickej kríze v krajine. Na svojej stránke na Facebooku táto islamistická strana uviedla, že ide o "morálny škandál, intelektuálny bankrot a totálne zlyhanie nelegálnej vlády". Nijaký zákon či rozhodnutie proti NCP ju podľa jej slov neohrozí, keďže ide o silnú stranu, ktorej myšlienky zvíťazia.