Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Vo Švajčiarsku rozpustili propalestínsky protest na Univerzite v Berne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia zakročila na žiadosť vedenia Univerzity v Berne, ktorá označila obsadenie univerzitných priestorov v rámci protestu za "neakceptovateľné".

Ženeva 15. mája (TASR) - Švajčiarska polícia v stredu zakročila proti desiatkam propalestínskych študentov, ktorí protestovali proti vojne v Pásme Gazy na Univerzite v Berne. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

V západnej Európe a Spojených štátoch sa v uplynulých týždňoch rozmohli univerzitné demonštrácie, na ktorých študenti žiadajú ukončenie krviprelievania v Gaze a vyzývajú na prerušenie väzieb s Izraelom.

Polícia zakročila na žiadosť vedenia Univerzity v Berne, ktorá označila obsadenie univerzitných priestorov v rámci protestu za "neakceptovateľné". Posledných 30 demonštrantov opustilo univerzitu v ranných hodinách. Pred budovou skandovali propalestínske heslá a následne opustili areál, povedal redaktor z tlačovej agentúry Keystone-SDA.

Desiatky študentov okupovali priestory Univerzity v Berne od nedeľného večera. Žiadali "akademický bojkot izraelských inštitúcii" a ignorovali žiadosť vedenia univerzity, aby opustili priestory.

Rektor Univerzity v Berne Christian Leumann v stredajšom vyhlásení uviedol, že je otvorený rozhovorom, no "okupácia s politicky motivovanými požiadavkami nevytvára prostredie pre konštruktívny dialóg".

Polícia zasahovala v utorok aj v Ženeve, kde z tamojšej univerzity vyprevadila zhruba 50 propalestínskych demonštrantov, pripomína AFP.