Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet civilných obetí náletov v Idlibe stúpol na najmenej 43

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) obvinilo vo svojich prvotných správach z náletov v meste Maarrat an-Numán ruské letectvo.

Bejrút 22. júla (TASR) - Na najmenej 43 mŕtvych stúpol počet civilných obetí pondelňajších náletov na severozápade Sýrie, pri ktorých bolo zasiahnuté najmä rušné trhovisko v provincii Idlib.

S odvolaním sa na správu Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR), ktoré sídli v Británii, no opiera sa o výpovede aktivistov priamo v Sýrii, o tom informovala agentúra AFP.

Podľa SOHR zahynulo 35 civilistov a dve dosiaľ neidentifikované osoby pri leteckých útokoch, ktoré zasiahli v centre mesta Maarrat an-Numán trhovisko a jeho okolie. Šesť ďalších osôb zahynulo pri náletoch sýrskeho režimu, ktoré zasiahli neďaleké mesto Sarákib. SOHR dodáva, že pri pondelňajších náletoch v Idlibe bolo zranených ďalších celkovo vyše 100 ľudí.

SOHR obvinilo vo svojich prvotných správach z náletov v meste Maarrat an-Numán ruské letectvo. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vzápätí akúkoľvek spojitosť s útokmi odmietlo.

Sýrske vládne sily prezidenta Bašára Asada podporované ruskými vzdušnými silami spustili koncom apríla 2019 rozsiahlu ofenzívu v provincii Idlib a priľahlých oblastiach, ktoré sú poslednými veľkými baštami povstalcov. Od jej začiatku zahynulo už takmer 2600 ľudí vrátane 707 civilistov, uvádza SOHR. Svoje domovy muselo opustiť viac než 300.000 obyvateľov.