Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Tajani označil rezolúciu BR OSN o okamžitom prímerí za krok vpred

Lietadlo zhadzuje humanitárnu pomoc nad Pásmom Gazy 20. marca 2024. Foto: TASR/AP

Palestínske hnutie Hamas rozhodnutie BR OSN nadšene prijalo a avizovalo ochotu pristúpiť k okamžitej obojstrannej výmene zajatcov.

Rím 25. marca (TASR) – Novoprijatá rezolúcia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) je krokom vpred pri riešení konfliktu a humanitárnej krízy v Pásme Gazy. V pondelok to povedal taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. TASR informuje na základe správy agentúry ANSA.

"OSN po prvý raz odhlasovala rezolúciu o prímerí. Napĺňa nás to nádejou, že ide o pozitívny krok vpred," vyhlásil Tajani. "Dúfame, že (v Pásme Gazy) nastane prímerie, ktoré umožní prepustenie izraelských rukojemníkov a doručenie humanitárnej pomoci palestínskym civilistom," dodal.

"Dúfam, že rokovania o prepustení rukojemníkov budú napredovať rýchlo, aby sme mohli optimisticky hľadieť na menej komplikovanú situáciu, ktorá môže postupom času dospieť k mieru," uzavrel minister.

Palestínske hnutie Hamas rozhodnutie BR OSN nadšene prijalo a avizovalo ochotu pristúpiť k okamžitej obojstrannej výmene zajatcov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zrušil plánovanú návštevu izraelskej delegácie na vysokej úrovni vo Washingtone na protest proti pondelkovej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzýva na okamžité prímerie v Pásme Gazy.

Netanjahu obvinil USA, že "ustúpili" zo "zásadného postoja", keď umožnili hlasovanie bez toho, aby podmienili prímerie prepustením rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.