Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Thunbergová: Politici zavádzajú, keď rokujú bez skutočných výsledkov

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová na tlačovej konferencii na klimatickom summite OSN (COP25) 9. decembra 2019 v Madride. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Thunbergová sa stala známou po tom, ako vlani denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene.

Madrid 11. decembra (TASR) - Klimatická aktivistka Greta Thunbergová tvrdí, že politickí lídri a manažéri firiem zavádzajú verejnosť, keď vedú rokovania, ktoré nespejú ku skutočným opatreniam na boj proti klimatickej kríze. Thunbergová sa tak vyjadrila v prejave, ktorý predniesla v stredu na klimatickom summite OSN (COP25) v španielskej metropole Madrid, informovala agentúra AP.

"Skutočným nebezpečenstvom je, keď politici a riaditelia firiem budia dojem, akoby sa niečo naozaj dialo a pritom sa - okrem šikovného účtovníctva a kreatívneho PR - takmer nič nedeje," povedala táto 16-ročná švédska aktivistka, ktorá si za svoj prejav vyslúžila obrovský aplauz.

Thunbergová ďalej uviedla, že COP by mala byť o hľadaní komplexných riešení. Namiesto toho sa však podľa nej zdá, že niektoré krajiny tento priestor využívajú len na to, aby doladili nepodstatné detaily a vyhýbajú sa ambicióznejším cieľom.

Mladá aktivistka tiež citovala zo správ vedcov, podľa ktorých bude mať nekontrolovateľné otepľovanie vyššie než 1,5 stupňov Celzia pre planétu katastrofálne následky. Uviedla, že záleží na každom zlomku stupňa a dodala, že sľuby na znižovanie emisií nestačia. Uhlík podľa jej slov musí ostať pod zemou, zatiaľ čo skleníkové plyny zodpovedné za stúpajúce teploty sa musia znížiť na nulu.

Thunbergová sa stala známou po tom, ako vlani denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene. Mladých ľudí na celom svete tým inšpirovala k vlne protestov známych ako "Piatky za budúcnosť".