Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trump: Krajiny by si tankery mali chrániť sami alebo platiť USA

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Napätie medzi Spojenými štátmi a Iránom eskaluje už celé týždne. Vystupňovala ho séria útokov na ropné tankery v Hormuzskom prielive, z ktorých USA obvinili Irán.

Washington 24. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump v pondelok naznačil, že Spojené štáty by nemali ochraňovať zahraničné ropné tankery v strategickom Hormuzskom prielive bez finančnej kompenzácie. Informovala o tom agentúra AP.

Napätie medzi Spojenými štátmi a Iránom eskaluje už celé týždne. Vystupňovala ho séria útokov na ropné tankery v Hormuzskom prielive, z ktorých USA obvinili Irán, a následne aj minulotýždňové zostrelenie amerického bezpilotného prieskumného lietadla Teheránom. Incidenty vyvolali obavy z otvorenej vojenskej konfrontácie.

Kým Washington trvá na tom, že k zostreleniu dronu došlo nad medzinárodnými vodami, Irán tvrdí, že lietadlo sa pohybovalo v jeho vzdušnom priestore. Teherán tiež popiera spáchanie útokov na tankery.

Trump v pondelok na Twitteri uviedol, že väčšina ropy, ktorú dovážajú Čína a Japonsko a mnohé ďalšie krajiny, pochádza práve z tohto "zálivu". Dodal, že "všetky tieto krajiny by mali chrániť svoje vlastné lode", čo bolo v tejto oblasti vždy ťažké.

Spojené štáty tam podľa jeho slov "ani nepotrebujú byť", keďže majú beztak obrovské zásoby ropy. Trump na Twitteri v tejto súvislosti dodal, že USA žiadajú od Iránu len: "Nijaké jadrové zbrane a nijaké ďalšie financovanie terorizmu!"