Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trump má oznámiť svoje rozhodnutie o clách na dovoz áut zo zahraničia

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trump od minulého roka hrozí zavedením ciel na dovoz áut vo výške 25 %, aby ochránil domáce automobilky, symbol americkej výroby.

Washington 14. novembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v stredu (13. 11.) večer vyhlásil, že svoje rozhodnutie o clách na dovoz áut zo zahraničia oznámi už "čoskoro“. Neposkytol pritom žiadne náznaky o tom, aké bude jeho rozhodnutie. Ale zdroje z priemyslu agentúre AFP povedali, že očakávajú odloženie ciel o ďalších šesť mesiacov.

„Čoskoro urobím rozhodnutie. Bol som plne informovaný,“ povedal Trump novinárom v Bielom dome. Trump od minulého roka hrozí zavedením ciel na dovoz áut vo výške 25 %, aby ochránil domáce automobilky, symbol americkej výroby. Hrozba ciel v USA znepokojila najmä nemeckých výrobcov vozidiel. Japonský premiér Šinzó Abe pritom povedal, že mu Trump sľúbil, že ušetrí japonský export.

Americké ministerstvo obchodu vo svojej správe, ktorú odovzdalo Trumpovi vo februári, poukázalo na hrozby pre amerických výrobcov a odporučilo ďalšie clá z dôvodu národnej bezpečnosti. Trump však ich zavedenie odložil o 180 dní a toto obdobie sa v stredu skončilo.

Minister obchodu Wilbur Ross začiatkom tohto mesiaca vyhlásil, že po „veľmi dobrých rozhovoroch“ s automobilkami v Európskej únii, Japonsku a inde, nemusia byť clá potrebné".

Dva zdroje z automobilového priemyslu informovali AFP, že americká administratíva sa snaží o ústupky v rámci možnej dohody, ktorá by automobilkám umožnila vyhnúť sa clám zvýšením investícií v Spojených štátoch. Ale automobilky, ako nemecká BMW, by mohli váhať s prijatím takýchto ústupkov, keďže už rozširuje svoju výrobu v USA.

Odchádzajúci predseda Európskej komisie Jean-Claude Junker minulý týždeň v rozhovore pre nemecké médiá uviedol, že je presvedčený, že Spojené štáty nebudú v nadchádzajúcich dňoch zavádzať nové clá na európske autá.