Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump požiadal diplomatov sprostredkovať dohodu medzi Ankarou a Kurdmi

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Turecká invázia na severe Sýrie sa začala v stredu po tom, ako prezident USA nariadil stiahnutie amerických síl z oblasti s tým, že nechce stáť v ceste tureckej ofenzíve.

Washington 11. októbra (TASR) - Prezident Spojených štátov Donald Trump požiadal vo štvrtok amerických diplomatov, aby pomohli sprostredkovať dohodu medzi Tureckom a sýrskymi Kurdmi po tom, ako voči nim Ankara v stredu začala vojenskú operáciu. S odvolaním sa na informácie od anonymného zdroja z prostredia americkej administratívy o tom píše agentúra AFP.

"Prezident nás poveril, aby sme zistili, či sa záujmy oboch strán konfliktu niekde prekrývajú a či by sme boli schopní sprostredkovať medzi nimi prímerie," vyhlásil zdroj pre agentúru.

Americký prezident ešte pred tým na Twitteri napísal, že Washington má tri možnosti a to: "Poslať (na severovýchod Sýrie) tisíce jednotiek a zvíťaziť tam vojenskými prostriedkami, udrieť na Turecko finančne pomocou sankcií, alebo sprostredkovať dohodu medzi Tureckom a Kurdmi". V rozhovore s novinármi neskôr šéf Bieleho domu zdôraznil, že dúfa v "poslednú možnosť".

Turecká invázia na severe Sýrie sa začala v stredu po tom, ako Trump nariadil stiahnutie amerických síl z oblasti s tým, že nechce stáť v ceste tureckej ofenzíve.

Keďže sa v súvislosti s daným rozhodnutím stal terčom ostrej kritiky aj vo vlastnej strane, vyhlásil neskôr, že chce rozsah tureckej ofenzívy obmedziť hrozbou možného uvalenia ekonomických sankcií na Ankaru.

Napriek tomu Trump opakovane povedal, že Turecko, ktoré je spojencom USA v rámci NATO, chcelo na Kurdov už dlho zaútočiť, pričom Spojené štáty nie sú svojim niekdajším kurdským spojencom v boji proti extrémistickému hnutiu Islamský štát (IS) až tak zaviazané. "Nepomáhali nám počas druhej svetovej vojny. Nepomohli nám v Normandii," povedal ešte v stredu.