Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia zatkla štyroch kurdských starostov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Policajné razie sa uskutočnili v utorok nadránom v prevažne kurdských mestách Hakkari, Yüksekova, Erciš (vysl. erdžiš) a Nusaybin, ktoré ležia v blízkosti hraníc so Sýriou a Irakom.

Ankara 15. októbra (TASR) - Turecká polícia zatkla počas nočných razií na juhovýchode krajiny štyroch starostov zvolených za prokurdskú Ľudovodemokratickú stranu (HDP). Informovala o tom agentúra Reuters.

Policajné razie sa uskutočnili v utorok nadránom v prevažne kurdských mestách Hakkari, Yüksekova, Erciš (vysl. erdžiš) a Nusaybin, ktoré ležia v blízkosti hraníc so Sýriou a Irakom.

Podľa tureckých štátnych médií sú zadržaní starostovia podozriví z napojenia na teroristov. Ďalšie podrobnosti médiá neposkytli.

Razie sa však konali v čase tureckej ofenzívy proti Kurdom v susednej Sýrii, ktorá prebieha už siedmy deň. Turecká armáda sa pokúša vytlačiť z pohraničnej oblasti sýrsko-kurdské milície, ktoré obviňuje z terorizmu. Podľa Ankary sú tieto milície napojené na v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Podobné obvinenia vznáša turecká vláda aj voči opozičnej parlamentnej strane HDP, ktorá akékoľvek napojenie na kurdských separatistov odmieta. Tisíce jej členov a predstaviteľov však kvôli tomu čelili trestnému stíhaniu a mnohí z nich skončili aj vo väzení.

HDP na rozdiel od väčšiny ostatných tureckých opozičných strán aktuálnu ofenzívu v Sýrii nepodporila a vyzvala na jej ukončenie. Podľa HDP sa turecká vláda inváziou do Sýrie pokúša zastaviť pokles svojej popularity.

Od 9. októbra, keď Turecko vojenskú operáciu v severovýchodnej Sýrii spustilo, bolo pozatýkaných už 151 členov HDP vrátane viacerých okresných predstaviteľov strany.

Turecké úrady okrem toho spustili trestné stíhanie lídrov strany a preveruje stovky účtov na internetových sociálnych sieťach. Ide o účty, na ktorých sa objavujú príspevky kritické k tureckej ofenzíve, ktoré Ankara považuje za teroristickú propagandu.