Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tusk: Hodnotiaca správa monitorovacieho výboru o Fidesze je hotová

Predseda Európskej rady (ER) Donald Tusk sa usmieva na kongrese Európskej ľudovej strany (EPP) v Záhrebe v stredu 20. novembra 2019. Foto: TASR/AP

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság z toho ale nie je jasné, či uvedený orgán začiatkom februára v Bruseli už o Fidesze rozhodne.

Budapešť/Brusel 20. januára (TASR) - Správa monitorovacieho výboru Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá bola vypracovaná pre jej predsedníctvo v súvislosti s pozastavením členstva maďarskej vládnej strany Fidesz v EPP, je už hotová, informoval na Twitteri v pondelok v Bruseli predseda EPP Donald Tusk.

"Práve sme skončili schôdzku (Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel a Hans-Gert Pöttering) o Fidesze, svoj postoj k správe predložím na nadchádzajúcom politickom zhromaždení EPP po konzultáciách s lídrami strany," uviedol Tusk.

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság z toho ale nie je jasné, či uvedený orgán začiatkom februára v Bruseli už o Fidesze rozhodne.

Agentúra Bloomberg v pondelok napísala, že medzi tromi členmi monitorovacieho výboru nie je zhoda, pričom správa ešte nie je dokončená, preto EPP zrejme o ďalšom osude strany premiéra Viktora Orbána nerozhodne ani vo februári.

Monitorovací výbor v zložení bývalý predseda Európskej rady Van Rompuy, rakúsky exkancelár Schüssel a bývalý šéf europarlamentu Pöttering mal správu vypracovať do začiatku januára, avšak trojica sa nezhodla v posúdení situácie v Maďarsku, tvrdil Bloomberg s odvolaním sa na nemenované zdroje z EPP.

Maďarský premiér a predseda Fideszu minulý piatok (17. 1.) povedal, že ak EPP nepodporí Maďarsko, tak Fidesz bude musieť založiť nové európske hnutie. Orbán zdôraznil, že jeho vládna strana bude mať pre takéto hnutie spojencov.

Členstvo Fideszu pozastavila EPP 20. marca 2019 v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti vtedajšiemu predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie. Viaceré členské strany EPP požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny, k čomu napokon nedošlo aj vzhľadom na následné vlaňajšie májové eurovoľby.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)