Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Tuvalu odmietlo ponuku Číny na spoluprácu, má bližšie k Taiwanu

Pročínsky pochodv uliciach Hongkongu, 29. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Úsilie Číny o posilnenie svojho vplyvu v Pacifiku vyvoláva znepokojenie Spojených štátov a ich spojencov vrátane Japonska, Austrálie a Nového Zélandu.

Tchaj-pej 21. novembra (TASR) - Tuvalu odmietlo ponuku Číny na vybudovanie umelých ostrovov slúžiacich ako prevencia proti narastajúcej hladine mora. Uviedol to vo štvrtok minister zahraničných vecí tejto oceánskej ostrovnej krajiny Simon Kofe.

Podľa tlačovej agentúry Reuters sú kroky Pekingu vnímané ako snaha o podkopanie vplyvu Taiwanu v danom regióne.

Kofe namiesto toho otvorene vyjadril podporu Taiwanu a uviedol, že jeho krajina pracuje na vzniku skupiny, ktorá bude zjednocovať zvyšných štyroch spojencov Taiwanu v tichomorskej oblasti.

"Diplomatické vzťahy medzi Tuvalu a Taiwanom sú silnejšie než kedykoľvek predtým. Veríme v silu spojenia a spolupráce," povedal Kofe v rozhovore pre Reuters v taiwanskom hlavnom meste Tchaj-pej, majúc na mysli Marshallove ostrovy, Palau, Nauru a Tuvalu.

"Spoločne s našimi partnermi budeme schopní kontrovať vplyvu prichádzajúcemu z pevninskej Číny," dodal.

Vyjadrenie podpory Taiwanu je určitou útechou pre taiwanskú prezidentku Cchaj Jing-wen, ktorá sa bude v januári uchádzať o svoje opätovné zvolenie. Od roku 2016, keď sa ujala funkcie hlavy štátu, zrušilo diplomatické spojenectvo s Taiwanom už sedem krajín.

Podpora zo strany Tuvalu prichádza iba dva mesiace po tom, ako ďalšie tichomorské štáty, Kiribati a Šalamúnove ostrovy, presunuli svoju diplomatickú podporu z Taiwanu na Čínu.

Peking v uplynulých mesiacoch zintenzívnil kampaň zameranú na odlákanie viacerých spojencov samosprávneho Taiwanu, ktorý Peking považuje za neoddeliteľnú súčasť čínskeho územia a nemá podľa neho právo na nadväzovanie diplomatických vzťahov s inými štátmi.

Taiwan tvrdí, že Kiribati bolo odlákané sľubom Pekingu o dodávke lietadiel, zatiaľ čo Šalamúnovým ostrovom ponúkla čínska vláda rozvojové fondy.

Úsilie Číny o posilnenie svojho vplyvu v Pacifiku vyvoláva znepokojenie Spojených štátov a ich spojencov vrátane Japonska, Austrálie a Nového Zélandu. Táto skupina dominuje strategickým vodám malých rozvojových krajín od druhej svetovej vojny a stavia sa proti krokom Pekingu.