Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské námorné sily tvrdia, že poškodili štyri ruské plavidlá

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Kyjev uvádza, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zničil približne tretinu ruskej čiernomorskej flotily.

Kyjev 26. marca (TASR) - Ukrajinské námorné sily v utorok oznámili, že pri víkendovom útoku na okupovanom Krymskom polostrove poškodili až štyri ruské plavidlá. TASR o tom píše podľa správy agentúry AFP.

Ukrajinská armáda pôvodne tvrdila, že pri útoku strelou v noci na nedeľu poškodila dve ruské vysádkové lode - Jamal a Azov. Na základe najnovších informácií však uviedla, že úspešne zasiahla aj špionážnu loď Ivan Kurs a vyloďovacie plavidlo Kosťantyn Oľšanskyj.

Rusko sa k tomuto tvrdeniu dosiaľ nevyjadrilo, píše AFP.

Kyjev uvádza, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zničil približne tretinu ruskej čiernomorskej flotily.

Loď Konsťantin Olšanskyj patrila od roku 1996 ukrajinskému námorníctvu. Rusi sa jej zmocnili po tom, čo v roku 2014 anektovali Krymský polostrov.

Hovorca ukrajinských námorných síl Dmytro Pletenčuk v utorok uviedol, že toto plavidlo sa dlhodobo nepoužívalo a kotvilo v prístave Sevastopol. Rusi sa ho však podľa neho nedávno rozhodli opraviť a tajne nahradiť za jednu z ruských lodí poškodených počas vojny.

"Preto sme sa rozhodli zasiahnuť túto loď našou strelou Neptún. Loď bola zasiahnutá, škody sa zisťujú. Každopádne, táto loď je momentálne nefunkčná," povedal Pletenčuk.

V súvislosti s plavidlom Ivan Kurs spresnil, že ukrajinský útok poškodil jeho prieskumné zariadenie, čo podľa neho znamená, že v blízkej budúcnosti nebude môcť plniť svoje poslanie. AFP dodáva, že ide o moderné plavidlo z roku 2017.