Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Ukrajina si pripomína 26. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle

Žena zapaľuje sviečku na pamiatku obetí černobyľskej katastrofy v Kyjeve 26. apríla 2011, v deň 26. výročia explózie reaktora v černobyľskej atómovej elektrárni na území dnešnej Ukrajiny. Foto: TASR/AP Photo/Sergei Chuzavkov

Explóziou sa uvoľnilo približne 400-krát viac rádioaktivity, ako po zhodení bomby na Hirošimu.

Ukrajina 26. apríla (TASR) - Pri príležitosti 26. výročia jadrovej katastrofy v ukrajinskom Černobyle sa dnes začala výstavba obrovského oceľového plášťa, ktorý zakryje pozostatky zničeného černobyľského reaktora.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes slávnostne položí základný kameň stavby, ktorá by mala byť hotová v roku 2015. Po jej dokončení sa začne náročná a riziková práca na rozoberaní zvyškov reaktora a odstraňovaní množstva rádioaktívneho odpadu po katastrofe z 26. apríla 1986.

Reaktor číslo 4 jadrovej elektrárne v Černobyle vybuchol o 01.23 h miestneho času (00.23 h SELČ) počas cvičenia na mimoriadne situácie. Rádioaktívny spad sa rozšíril nad väčšinu Európy a desaťtisíce ľudí prinútil utiecť zo svojich domovov v najťažšie postihnutých oblastiach Ukrajiny, Bieloruska a západného Ruska.

Explóziou sa uvoľnilo približne 400-krát viac rádioaktivity, ako po zhodení americkej atómovej bomby na japonské mesto Hirošima. Desaťtisíce ľudí ochoreli a kedysi nedotknuté lesy a poľnohospodárska pôda stále zostávajú kontaminované. Odhaduje sa, že na následky katastrofy zomrelo od 10.000 po viac než 100.000 ľudí.

Foto: TASR/AP Photo/Sergei Chuzavkov


Foto: TASR/AP Photo/Sergei Chuzavkov