Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Telá obetí zo zostreleného lietadla previezli z Iránu na Ukrajinu

Na snímke fotografia jednej z obetí havarovaného lietadla leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Dopravné lietadlo typu Boeing-737, smerujúce do Kyjeva, sa zrútilo krátko po štarte z Teheránu 8. januára, pričom zahynulo všetkých 176 ľudí na palube.

Kyjev 19. januára (TASR) - Rakvy s telami 11 Ukrajincov, ktorí zahynuli v lietadle omylom zostrelenom iránskou armádou na pozadí zvýšeného napätia s Washingtonom, sa v nedeľu vrátili do vlasti. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Na vážnej ceremónii na kyjevskom Medzinárodnom letisku Boryspiľ sa zúčastnili ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, premiér Olexij Hončaruk a ďalší činitelia, ktorí sledovali, ako vojaci vykladajú z lietadla rakvy zabalené v ukrajinských zástavách.

Medzi ukrajinskými obeťami je deväť členov posádky a dvaja pasažieri. Na ponurý rituál sa so slzami v očiach a kyticami v rukách prizerali aj zamestnanci leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA), ktorej zostrelený stroj patril.

Dopravné lietadlo typu Boeing-737, smerujúce do Kyjeva, sa zrútilo krátko po štarte z Teheránu 8. januára, pričom zahynulo všetkých 176 ľudí na palube, väčšinou iránskych a kanadských občanov.

Boeing sa zrútil iba niekoľko hodín po tom, ako Irán vypálil balistické strely na dve základne v Iraku, kde sa nachádzali americké sily, v reakcii na zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního pri útoku amerického bezpilotného lietadla v Bagdade.

Irán spočiatku vinu prisudzoval technickej chybe, avšak s pribúdajúcimi dôkazmi sa o niekoľko dní priznal k tomu, že lietadlo ukrajinských aerolínií omylom zostrelili jeho revolučné gardy. Teherán prisľúbil, že Ukrajine odovzdá tzv. čierne skrinky z inkriminovaného stroja.