Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí nacionalisti vzali útokom policajnú stanicu v Kyjeve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupina výtržníkov sa pokúsila vyraziť vchodové dvere do budovy okresnej správy polície v Podiľskom okrese v Kyjeve. Používali pritom aj spreje s dráždivým plynom a rozpútali bitku s policajtmi.

Kyjev 9. februára (TASR) - Pri pokuse o útok na policajnú stanicu zadržali v sobotu v Kyjeve skupinu 40 osôb - aktivistov a sympatizantov nacionalistickej organizácie S14.

Agentúra Ukrinform dodala, že skupina výtržníkov sa pokúsila vyraziť vchodové dvere do budovy okresnej správy polície v Podiľskom okrese v Kyjeve. Používali pritom aj spreje s dráždivým plynom a rozpútali bitku s policajtmi.

Tomuto incidentu predchádzalo zadržanie inej skupiny osôb na neďalekom Kontraktovom námestí. Polícia u týchto zadržaných zaistila útočné spreje, zelený dezinfekčný roztok používaný v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu ako náhrada jódovej tinktúry, ako aj nože a pištoľ.

Zo správ ukrajinských médií vyplýva, že aktivisti - zadržaní ako druhí - sa zišli a zaútočili na policajnú stanicu, aby bránili svojich už zadržaných "druhov".

Agentúra UNIAN spresnila, že v skupine zadržanej ako prvej sú aktivisti nacionalistickej a neonacistickej organizácie S14. Na Kontraktové námestie prišli kvôli mítingu, ktorý tam mala prezidentská kandidátka Julija Tymošenková.

Ako dodal UNIAN, aktivisti sa od Tymošenkovej chceli dozvedieť, kedy jej strana Vlasť bude iniciovať odvolanie predsedu regionálnej rady v meste Cherson Vladyslava Mangera, ktorý je podľa nich objednávateľom vraždy novinárky a protikorupčnej aktivistky Kateryny Handziukovej.

Handziuková zomrela v novembri 2018 na následky zranení, ktoré utrpela pri útoku kyselinou v júli 2017, keď na ňu pred jej domom v Chersone zaútočil neznámy páchateľ, ktorý ju polial kyselinou sírovou. Aktivistka utrpela poleptaniny na 40 percentách povrchu tela a prestala vidieť na jedno oko. Lekári v špecializovanom kyjevskom centre vykonali 11 chirurgických zákrokov, aby jej zachránili život. Napokon však svojim zraneniam podľahla.