Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Havajská sopka Kilauea zničila ďalšie stovky domov

Sopka Kilauea v pozadí. Foto: TASR/AP

Neboli hlásené žiadne zranenia, pretože väčšina obyvateľov postihnutých lokalít uposlúchla minulotýždňovú výzvu na evakuáciu.

Honolulu 6. júna (TASR/TABLET.TV) - Láva z havajskej sopky Kilauea zničila stovky ďalších domov, keď sa dostala do dvoch pobrežných komunít na ostrove Havaj. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním na miestne úrady.

Neboli hlásené žiadne zranenia, pretože väčšina obyvateľov postihnutých lokalít uposlúchla minulotýždňovú výzvu na evakuáciu.

K vážnemu poškodeniu stoviek domov došlo v noci na utorok. Miestne úrady už predtým hlásili najmenej 117 obydlí zničených lávou, ktorá už od začiatku mája vyteká z početných puklín na svahoch sopky, nachádzajúcej sa na najväčšom z amerických Havajských ostrovov.

"Zatiaľ nemáme odhad, ale je isté, že v Kapoho Beach Lots and Vacationland sme minulú noc stratili stovky domov," povedala v utorok Janet Snyderová, hovorkyňa okresu Hawaii County.

Letecký prieskum potvrdil, že láva úplne naplnila záliv Kapoho Bay, zaplavila väčšinu oblasti Vacationland a takmer celú oblasť Kapoho Beach Lots, uviedli vedci z havajského sopečného observatória patriaceho pod americkú geologickú službu USGS.

Oblasť ohrozujú približne dve desiatky sopečných puklín, z ktorých neustále vyteká láva a vychádzajú z nich toxické plyny. Žeravá tekutá magma spôsobila aj výpadky elektriny a telefonického spojenia. Z hlavného krátera sopky okrem toho vychádzajú oblaky sopečného popola, ktorý môže zapríčiňovať dýchacie ťažkosti. Komplikácie spôsobujú aj časté lokálne zemetrasenia súvisiace s pohybmi lávy.

Geológovia nevedia predpovedať, kedy sa súčasná aktivita sopky utlmí. Starosta ostrova Havaj minulý týždeň predĺžil platnosť núdzového stavu o ďalších 60 dní, čo umožňuje rýchle prijímanie mimoriadnych opatrení na pomoc obyvateľstvu.