Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Masové streľby na školách v Parklande a Newtowne majú nové obete

Žena narieka do telefónu po streľbe v základnej škole v americkom Newtone 14. decembra 2012. Foto: TASR/AP

Ako posledný si na život siahol 49-ročný Jeremy Richman, ktorý bol otcom Avielle Richmanovej - jedného z 20 detí zastrelených Adamom Lanzom v základnej škole Sandy Hook Elementary School v Newtowne.

Washington 26. marca (TASR) - Otec jednej z obetí masovej streľby, ku ktorej došlo v roku 2012 v škole v meste Newtown v americkom štáte Connecticut, spáchal zrejme samovraždu. Informovala o tom v utorok miestna polícia.

Americké médiá súčasne upozornili, že za posledných osem dní si život vzali už traja ľudia, ktorí boli príbuznými, blízkymi priateľmi či spolužiakmi obetí v prípadoch masovej streľby na školách v Spojených štátoch. Všetky tieto samovraždy viedli k obnoveniu výziev na zlepšenie psychologickej starostlivosti o preživších a pozostalých po obetiach.

Ako posledný si na život siahol 49-ročný Jeremy Richman, ktorý bol otcom Avielle Richmanovej - jedného z 20 detí zastrelených Adamom Lanzom v základnej škole Sandy Hook Elementary School v Newtowne. Richmanovo telo našli v pondelok ráno v jeho kancelárii. Polícia pri ňom objavila aj list na rozlúčku.

Richman, povolaním neurofarmakológ, po násilnej smrti svojej dcéry založil spolu s manželkou nadáciu, ktorej cieľom je prevencia násilia, a to starostlivosťou o psychické zdravie jednotlivca a zlepšením jej dostupnosti. Nadácia Avielle Richmanovej vo svojom vyhlásení vyjadrila hlbokú ľútosť nad smrťou svojho zakladateľa, ale súčasne prisľúbila, že bude pokračovať v začatom diele.

Americké médiá informovali, že v priebehu jedného týždňa spáchali samovraždu aj dvaja tínedžeri, ktorí 14. februára 2018 prežili masovú streľbu na strednej škole v meste Parkland v štáte Florida.

Jedným z týchto tínedžerov bola 19-ročná Sydney Aiellová, ktorá po útoku v Parklande podľa svojich rodičov trpela posttraumatickou stresovou poruchou a syndrómom preživších. Napriek týmto svojim problémom sa angažovala v kampani za lepšiu kontrolu predaja a držania zbraní v Spojených štátoch a organizovala masové pochody proti zbraňovej loby.

Totožnosť druhého tínedžera, ktorého telo sa našlo uplynulú nedeľu, nie je známa. Podľa miestnych médií išlo o osobu vo veku približne 15 rokov.

Kongresmanka Jahana Hayesová, ktorá zastupuje aj okres Newtown, vo svojom vyhlásení k poslednej zo spomínaných samovrážd uviedla, že Richman na ňu pri ich nedávnom stretnutí pôsobil optimistickým dojmom. Dodala však, že "tieto tragédie ukazujú, že trauma z násilia spáchaného s použitím zbrane svojimi dôsledkami ďaleko presahuje prvotnú tragédiu".

Podľa údajov denníka Washington Post zažilo v Spojených štátoch od roku 1999 streľbu v svojich školách viac ako 214.000 žiakov a študentov.