Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Útok al-Káidy v Jemene neprežili dvaja separatisti, piati sa zranili

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Cieľom útoku sa počas hliadkovacej misie stalo auto Južných ozbrojených síl, uvádza vyhlásenie separatistickej Južnej prechodnej rady.

Sanaá 25. marca (TASR) – Dvaja separatisti zahynuli po útoku džihádistickej organizácie al-Káida na jednotky separatistov. Útok sa odohral v noci na pondelok na juhu Jemenu, vyhlásili v pondelok zdroje z prostredia separatistov a bezpečnostných zložiek. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Útok sa odohral v hornatej oblasti wádí Omran, zranenia pri ňom utrpelo päť ďalších osôb, uviedol zdroj z prostredia bezpečnostných zložiek. Cieľom útoku sa počas hliadkovacej misie stalo auto Južných ozbrojených síl, uvádza vyhlásenie separatistickej Južnej prechodnej rady.

Južné ozbrojené sily spolu so Spojenými arabskými emirátmi podporujú separatistickú radu, ktorá sídli v guvernoráte Abján na juhu Jemenu a ovláda veľkú časť juhu krajiny. Rada vedie spor s medzinárodne uznávanou jemenskou vládou, vo vojne proti Iránom podporovaným húsíom je však jej spojencom.

Džihádistická organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) má základňu na juhu Jemenu, prihlásila sa však k zodpovednosti za niekoľko útokov v Európe a USA, ktoré vzbudili pozornosť. Washington považuje AQAP za najnebezpečnejšiu odnož tejto sunnitskej džihádistickej organizácie.

Ide o prvý útok AQAP od smrti jej predchádzajúceho vodcu Chálida Batarfího 11. marca, podrobnosti o príčine jeho smrti však neposkytla. Novým vodcom odnože sa stal Sáid Awlaki.