Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Janove odstrelili zvyšné časti zrúteného diaľničného mosta

Na snímke riadený odstrel dvoch pilierov Morandiho diaľničného mosta v talianskom Janove 28. júna 2019. Časť Morandiho mosta sa zrútila 14. augusta 2018. Katastrofa si vyžiadala životy 43 ľudí a evakuáciu vyše 3500 obyvateľov neďalekých obytných budov. Foto: TASR/AP

Po odstrele, ktorý sa uskutočnil o 09.37 h SELČ, sa zdvihol obrovský oblak prachu. Priestor pod mostom bol kropený vodou, aby bolo prachu čo najmenej.

Janov 28. júna (TASR) - Pyrotechnici v piatok dopoludnia riadenými výbuchmi odstrelili zvyšnú konštrukciu a dva piliere Morandiho diaľničného mosta v Janove, ktorého časť sa vlani v auguste zrútila, pričom zomrelo 43 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Po odstrele, ktorý sa uskutočnil o 09.37 h SELČ, sa zdvihol obrovský oblak prachu. Priestor pod mostom bol kropený vodou, aby bolo prachu čo najmenej.

Strhnutie mosta sledovali tisíce ľudí, ako aj taliansky minister vnútra Matteo Salvini a vicepremiér Luigi di Maio.

Približne 3500 ľudí, ktorí žijú v okolí mosta, v rámci preventívnych opatrení evakuovali v posledných hodinách pred explóziou. Obyvateľov domov priamo pod mostom vysťahovali okamžite po jeho zrútení 14. augusta 2018.

Na snímke riadený odstrel dvoch pilierov Morandiho diaľničného mosta v talianskom Janove 28. júna 2019. Časť Morandiho mosta sa zrútila 14. augusta 2018.
Foto: TASR/AP


Prokuratúra sa snaží zistiť príčinu nešťastia a zvažuje, že zrútenie mohli zapríčiniť chyby v konštrukcii mosta alebo nedostatočná údržba.

Robotníci začali v utorok v Janove betonárske práce na základoch prvého piliera, ktorý bude súčasťou nového oceľového mosta. Ten po tragédii zadarmo navrhol svetoznámy taliansky architekt Renzo Piano pochádzajúci z Janova.