Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Libanone zadržali muža podozrivého zo špionáže pre Izrael

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Špióna, ktorého meno nebolo zverejnené, podľa jeho vlastných slov naverbovala izraelská tajná služba v roku 2013.

Bejrút 20. marca (TASR) - Libanonské úrady zatkli muža s libanonským a kanadským občianstvom, ktorý v Libanone údajne robil špionáž pre Izrael a zhromažďoval informácie o proiránskom hnutí Hizballáh.

Špióna, ktorého meno nebolo zverejnené, podľa jeho vlastných slov naverbovala izraelská tajná služba v roku 2013. K jeho povinnostiam patrilo verbovanie Libanončanov s cieľom získať informácie bezpečnostného charakteru a prípadne i správy o izraelskom pilotovi Ronovi Aradovi, nezvestnom od roku 1986, keď bolo jeho lietadlo zostrelené nad južným Libanonom.

Arada sa po zostrelení zmocnili bojovníci šiitského hnutia Amal. Podľa viacerých zdrojov izraelský pilot po niekoľkých rokoch v zajatí zomrel.

Libanon a Izrael sú v podstate v stave vojny - s občasnými prestrelkami pozdĺž línie prímeria. V roku 2006 sa hnutie Hizballáh pustilo do mesiac trvajúceho vojenského konfliktu s Izraelom, pri ktorom bolo bojmi zničených niekoľko oblastí Libanonu.

Hizballáh, ktorý stále ovláda väčšinu územia pri južných hraniciach Libanonu, je financovaný a vyzbrojovaný Iránom - úhlavným nepriateľom Izraela.

Od apríla 2009 do roku 2014 zadržali libanonské úrady viac ako 100 ľudí obvinených zo špionáže pre Izrael. Väčšina z nich boli príslušníci armády alebo zamestnanci telekomunikačných spoločností. V poslednom čase boli však podobné prípady zatknutia menej časté.

Hizballáh od marca figuruje na zozname teroristických organizácií zakázaných britskou vládou. Za teroristickú organizáciu ho označili aj Spojené štáty, zatiaľ čo EÚ za ňu považuje len vojenské krídlo Hizballáhu.