Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku skonfiškovali vilu patriacu manželovi Ľudmily Putinovej

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rozhodnutie o zhabaní vily patriacej ruskému obchodníkovi Arturovi Očeretnému bolo prijaté ešte v decembri 2023 po podnete protikorupčnej organizácie Transparency International.

Paríž 18. apríla (TASR) - Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

Ako v stredu informoval denník Le Monde, rozhodnutie o zhabaní vily patriacej ruskému obchodníkovi Arturovi Očeretnému bolo prijaté ešte v decembri 2023 po podnete protikorupčnej organizácie Transparency International, ktorá žiadala overenie pôvodu finančných prostriedkov použitých pri zakúpení tejto nehnuteľnosti.

Cena vily Souzanna, ktorá sa nachádza na pobreží Biskajského zálivu v lokalite Anglet neďaleko letoviska Biarritz, sa odhaduje na 5,4 milióna eur. Vila s pozemkom zaberá 5000 metrov štvorcových.

Vilu v štýle Art Deco kúpil súčasný manžel Ľudmily Putinovej v roku 2013, keď ona a ruský prezident Vladimir Putin oznámili svoj rozvod. Putinovej druhé manželstvo nebolo oficiálne oznámené. Podľa medializovaných informácií sa za podnikateľa Očeretného vydala v roku 2015.

Francúzske vyšetrujúce orgány tvrdia, že nemajú k dispozícii žiadne doklady, ktoré by vysvetľovali, ako sa Očeretnyj mohol stať vlastníkom nehnuteľnosti takej kvality a mať ešte aj dostatok financií na jej nákladnú renováciu a zariadenie. Na základe podozrenia z prania špinavých peňazí francúzska justícia túto nehnuteľnosť vzala pod svoju kontrolu.

V auguste 2022 zverejnili spolupracovníci ruského opozičného politika Alexeja Navaľného investigatívnu reportáž, z ktorej vyplýva, že Očeretnyj a Putinová vlastnia v španielskom meste Málaga dva byty v celkovej hodnote asi dva milióny eur a apartmán vo švajčiarskom Davose v približnej hodnote 3,5 milióna eur.

Navaľného investigatívny tím tiež zistil, že príjmy Putinovej a Očeretného pochádzajú najmä z prenájmu priestorov v centre Moskvy, čo im prináša 250 miliónov rubľov ročne (2,49 milióna eur).