Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vodcu pučistov v Etiópii zabili po dvoch dňoch na úteku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Generála Asaminewa Tsigeho zabili príslušníci bezpečnostných zložiek na periférii mesta Bahir Dar v etiópskom zväzovom štáte Amhara, ktorý sa v sobotu stal dejiskom neúspešného pokusu o prevrat.

Addis Abeba 24. júna (TASR) - Vodcu pučistov, ktorí sa v sobotu pokúsili násilím prevziať moc na severe Etiópie, na úteku zabili príslušníci etiópskych bezpečnostných zložiek. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie etiópskych úradov o tom informovala agentúra DPA.

Generála Asaminewa Tsigeho zabili príslušníci bezpečnostných zložiek na periférii mesta Bahir Dar v etiópskom zväzovom štáte Amhara, ktorý sa v sobotu stal dejiskom neúspešného pokusu o prevrat. Podrobnejšie okolnosti jeho zabitia neboli bezprostredne známe.

Etiópsky premiér Ahmed Abiy v štátnej televízii ešte v noci oznámil, že v amharskej metropole Bahir Dar došlo v sobotu k pokusu o prevrat, a to počas zasadnutia predstaviteľov regionálnej vlády.

Premiérova hovorkyňa Billene Seyoumová v nedeľu spresnila, že "komando zabijakov" pod vedením šéfa bezpečnosti v štáte Amhara Asaminewa Tsigeho vtrhlo v sobotu popoludní na zmienené zasadnutie, kde postrelili regionálneho prezidenta Ambachewa Mekonnena a jeho poradcu.

Obaja muži neskôr podľahli vážnym zraneniam. O niekoľko hodín neskôr zastrelil náčelníka generálneho štábu Seareho Mekonnena v jeho dome v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba jeho osobný strážca. Ten zabil aj generála vo výslužbe, ktorý Mekonnena navštívil, dodala Seyoumová, ktorú citovala agentúra AFP.

Analytici uviedli, že najnovšie útoky poukazujú na závažnosť politickej krízy v Etiópii, kde snahy premiéra Abiya zmierniť spôsoby vládnutia tvrdou rukou z čias jeho predchodcov a presadiť reformy vyvolali vlnu násilností.

V Etiópii sa majú v budúcom roku konať federálne parlamentné voľby.