Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Voľby guvenérov v dvoch štátoch Nigérie sprevádzali násilnosti

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Guvernérov volili v štáte Bayelsa a v štáte Kogi, v ktorých sa nachádzajú bohaté náleziská ropy.

Yenagoa 16. novembra (TASR) - Sobotňajšie voľby guvernérov v dvoch štátoch nigérijskej federácie poznamenali násilnosti. Došlo k nim aj napriek výraznej mobilizácii policajných zložiek, informovala agentúra AFP. Potýčky si vyžiadali mnoho zranených.

Guvernérov volili v štáte Bayelsa a v štáte Kogi, v ktorých sa nachádzajú bohaté náleziská ropy.

V juhonigérijskom štáte Bayelsa, kde od roku 1999 vládne opozičná Ľudová demokratická strana, boli voľby v niekoľkých okrskoch zrušené v dôsledku únosu jedného z členov volebnej komisie či podpálenia hlasovacích lístkov.

Vo väčšine volebných miestností v tomto štáte sa začalo voliť s oneskorením, pričom v metropole štátu - v meste Yenagoe - sa následne pred volebnými miestnosťami tvorili dlhé rady, uviedla AFP.

Nigérijské Centrum pre demokraciu a rozvoj (CDD), ktoré monitorovalo predvolebnú kampaň i samotné hlasovanie, už v piatok informovalo, že zaznamenalo prípady podplácania členov volebných komisií, aby za víťaza volieb vyhlásili vybraného kandidáta. Išlo o úplatky vo výške 1000 dolárov. Zistilo sa aj kupovanie voličov, ktorým aktivisti politických strán núkali ryžu, ale aj hotovosť.