Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Výbuch sopky na Novom Zélande si mohol vyžiadať až 13 životov

Na leteckej snímke je malý ostrov White Island na Novom Zélande po výbuchu sopky 9. decembra 2019. Vulkán vybuchol na malom ostrove, ktorý hojne navštevujú turisti. Počas erupcie bolo na sopke asi 100 turistov, niekoľkí sú nezvestní a mnohí utrpeli zranenia. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Medzi nezvestnými sú turisti z Británie, Číny, Malajzie a USA i novozélandskí turistickí sprievodcovia.

Wellington 9. decembra (TASR) - Osem ľudí je stále nezvestných po pondelňajšom výbuchu novozélandskej sopky White Island, ktorý si zatiaľ vyžiadal päť obetí na životoch, informovala agentúra AFP. Úrady sa obávajú, že nikto z nezvestných výbuch neprežil.

Polícia uviedla, že na ostrove White Island sa v čase výbuchu nachádzalo 47 ľudí. "Môžeme potvrdiť, že päť ľudí prišlo o život, 31 sa nachádza v nemocnici, troch z nemocnice prepustili a ďalší ôsmi sú stále nezvestní," povedal príslušník polície Bruce Bird. Úrady sa obávajú, že osem nezvestných osôb výbuch neprežilo, uviedla agentúra AP.

Medzi nezvestnými sú turisti z Británie, Číny, Malajzie a USA i novozélandskí turistickí sprievodcovia.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vyjadrila v mene krajiny úprimnú sústrasť.

Malý neobývaný ostrov White Island (Whakaari) sa nachádza zhruba 50 kilometrov od pobrežia novozélandského Severného ostrova a je obľúbeným cieľom turistických výprav. K výbuchu došlo o 14.11 h miestneho času (o 02.11 h SEČ).