Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vypočúvanie Muellera má priniesť dôkazy o previneniach Trumpa

Robert Mueller, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Justičný výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu v júni oznámil, že americké ministerstvo spravodlivosti súhlasilo s odovzdaním časti dôležitých dôkazov zo správy.

Washington 21. júla (TASR) - Predseda justičného výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Jerrold Nadler povedal, že budúcotýždňové vypočúvanie špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera poukáže na zistenia o previneniach prezidenta Donalda Trumpa, ktoré podľa neho môžu byť dostatočné na začatie procesu ústavnej obžaloby prezidenta. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Nadler podľa svojich slov verí, že výsledky Muellerovho vyšetrovania o údajnom zasahovaní Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016 prinášajú "značné dôkazy" o tom, že prezident sa dopustil činov, na základe ktorých môže byť podľa ústavy Spojených štátov odvolaný z funkcie alebo môže čeliť ústavnej obžalobe.

Nadler v nedeľu v relácii Fox News Sunday povedal, že cieľom stredajšieho vypočúvania Muellera je priniesť obyvateľom USA zistenia o previneniach prezidenta a potom na ich základe pokračovať, pretože "žiadny prezident nie je nad zákonom".

Mueller podľa AP uviedol, že nemá v úmysle povedať viac, ako je zahrnuté vo viac ako 400 stranovej správe o výsledkoch vyšetrovania.

Mueller vyšetrovanie ukončil 22. marca tohto roka, pričom následne správu z neho predložil ministrovi spravodlivosti Williamovi Barrovi.

Minister zverejnil 24. marca v liste adresovanom Kongresu krátke štvorstranové zhrnutie najdôležitejších záverov z Muellerovho vyšetrovania, podľa ktorých sa volebný tím súčasného prezidenta Trumpa spolčenia s Ruskom nedopustil.

Predstavitelia opozičnej Demokratickej strany však vtedy požadovali bezodkladné zverejnenie Muellerovej správy v plnom rozsahu.

Ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov neskôr zverejnilo zredigovanú verziu záverečnej správy z Muellerovho vyšetrovania v rozsahu 448 strán. Minister Barr po zverejnení tejto správy informoval, že jej menej zredigovanú verziu dá neskôr malej skupine ôsmich kongresmanov - popredných členov Snemovne reprezentantov i Senátu, ktorí sú oprávnení vidieť dôverné informácie.

Justičný výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu v júni oznámil, že americké ministerstvo spravodlivosti súhlasilo s odovzdaním časti dôležitých dôkazov zo správy.