Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Záchrana pamiatkovo chránenej Grossmannovej vily v Ostrave ukončená

Záchrana pamiatkovo chránenej Grossmannovej vily v Ostrave bola ukončená Foto: Jan Vlček

Architektonická perla Ostravy, Grossmannova vila, čoskoro privíta prvých návštevníkov.

Ostrava 26. marca (OTS) - Komplexný proces záchrany pamiatkovo chránenej vily je už ukončený a predchádzala mu rozsiahla rekonštrukcia objektu, ktorá sa začala koncom roka 2021. Storočnú stavbu napadla drevomorka a v predchádzajúcich desaťročiach sa uskutočnili rôzne zásahy nielen v interiéri, dokonca bolo odstránené aj dominantné schodisko budovy. Vilu navrhol František Grossmann ako svoje rodinné a firemné sídlo a v prostredí vtedajšej Moravskej Ostravy mala mnoho zaujímavostí, počnúc architektonickým riešením, výnimočným zariadením a veľkorysou záhradou.

Foto: Jan Vlček

"Uplynulé desaťročia priniesli do vily aj neodborné zásahy, budova slúžila na bývanie, neskôr aj ako školské zariadenie a roky aj chátrala, čo sa samozrejme prejavilo na stave domu a záchrana prišla takmer v hodine dvanástej. Počas rekonštrukcie sa zistilo, že budova je výrazne postihnutá aj drevokaznou hubou. O to viac si vážim profesionalitu všetkých, ktorí sa podieľali na záchrane domu a krok za krokom obnovovali krásu jednotlivých unikátnych prvkov, ktoré sa zachovali, a zapájali sa do procesov obnovy a výroby replík prvkov, ktoré sa už nedali zachrániť. Chcel by som preto poďakovať všetkým, ktorí svojím umením a aktivitou prispeli k záchrane tejto výnimočnej historickej budovy. Ostrava tak okrem často navštevovaných priemyselných pamiatok či obľúbenej zoologickej záhrady ponúkne nový turistický cieľ, ktorý určite ocenia nielen priaznivci histórie a architektúry. Grossmannova vila rozšíri portfólio zaujímavých miest, ktoré sa v meste oplatí navštíviť a vidieť," povedal primátor mesta Jan Dohnal.

Foto: Jan Vlček

Rodinná vila s reprezentatívnym stavebným úradom bola postavená v rokoch 1922-1924 a upútala pozornosť svojím honosným dizajnom a neobvyklým stavebným riešením. Dom obklopovala záhrada s exotickými stromami, sochárskou výzdobou, altánkom, bazénom a fontánou. František Grossmann a jeho rodina si "rozprávkový palác", ako vilu nazvala dobová tlač, užívali len desať rokov. V dôsledku hospodárskej krízy a finančných problémov sa staviteľ v roku 1933 rozhodol pre dobrovoľný odchod do dôchodku. Vilu potom v roku 1937 získala v dražbe Moravská hypotečná a poľnohospodárska banka v Brne. V marci 1939 dom odkúpili Alžběta a Josef Rybovci. Po skončení druhej svetovej vojny a Rybovom odchode z vedenia spoločnosti Eternitas rodina v roku 1958 predala polovicu domu rodine Pištovcov. V rokoch 1964-65 vilu kúpil mestský národný výbor za účelom zriadenia materskej školy a neskôr denného stacionára, ktorý v roku 2005 opustil chátrajúci dom.

Foto: Jan Vlček

"Projekt rekonštrukcie pripravili PPS Kania a architekt Daniel Vaněk s maximálnym úsilím vrátiť vile jej pôvodnú dispozíciu a hodnotné prvky. Návrh bol podriadený zámeru obnovy kultúrnej pamiatky s minimálnymi zásahmi do dispozície, tvaru a konštrukčného systému objektu. Obnovu pamiatky realizovala spoločnosť MORYS. Na obnove vily sa podieľali renomované reštaurátorské firmy s dlhoročnými skúsenosťami v tejto oblasti. Návštevníci budú môcť už čoskoro obdivovať architektonické prvky, zreštaurované vitráže, dekoratívne maľby, štukovú výzdobu stropov so zlátením, drevené obklady a vstavaný nábytok a výrazne farebné tapety," dodal Břetislav Riger, námestník primátora pre investície. Vila, ktorá zatiaľ nie je zariadená dobovým nábytkom, bude pre verejnosť prvýkrát sprístupnená 4. apríla 2024.

Foto: Jan Vlček

Podrobné informácie o podujatiach nájdete na webovej stránke https://www.vilagrossmann.cz/, v odkazoch si môžete pozrieť aj videá:




https://www.ostrava.cz/cs/o-meste/aktualne/v-ostrave-byla-dokoncena-zachrana-pamatkove-chranene-grossmannovy-vily.