Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecko deportovalo Nemku, ktorá je údajne prívrženkyňou teroristov

Na videosnímke z 18. marca 2019 bojovníci Islamského štátu, archívna foto. Foto: TASR/AP

Vyhostená nemecká občianka pricestovala z Istanbulu s päťročným chlapcom a dvoma dvojročnými dievčatami.

Frankfurt nad Mohanom/Istanbul 18. januára (TASR) - Turecko deportovalo v piatok do Nemecka údajnú prívrženkyňu teroristickej organizácie Islamský štát (IS) s troma deťmi. Ženu vo veku 29 rokov, pochádzajúcu z nemeckej spolkovej krajiny Porýnie-Falcko, po prílete do Frankfurtu nad Mohanom zatkla polícia, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na policajné vyhlásenie.

Vyhostená nemecká občianka pricestovala z Istanbulu s päťročným chlapcom a dvoma dvojročnými dievčatami. Podľa zistení DPA bol na ženu vydaný zatykač pre obvinenie z členstva v teroristickom zoskupení. Deti po príchode do Nemecka zverili do starostlivosti pracovníkov úradu pre sociálne zabezpečenie mládeže.

Turecké ministerstvo vnútra predtým uviedlo na Twitteri, že z krajiny boli vyhostení štyria "teroristickí bojovníci" s nemeckým občianstvom. Konkrétnejšie informácie o týchto osobách však nezverejnilo.

Turecké orgány v posledných týždňoch deportujú do svojich domovských krajín osoby, ktorým pripisujú napojenie na teroristické organizácie. Turecká armáda ešte v októbri viedla v severnej Sýrii ofenzívu proti kurdským milíciám Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré Ankara takisto považuje za teroristickú organizáciu. V rámci tejto ofenzívy bolo podľa oficiálnych údajov zadržaných aj 287 prívržencov IS vrátane žien a detí.