Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Krimi v Salzburgu: Silvestrovské obťažovanie a podozrivý islamista

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Salzburgu odročili proces s Maročanom podozrivým z členstva v IS. V tomto meste však odsúdili 19-ročného žiadateľa o azyl z Afganistanu, ktorý sexuálne obťažoval ženu počas silvestrovskej noci.

Salzburg 20. júna (TASR) - Medzičasom 19-ročného žiadateľa o azyl z Afganistanu odsúdili včera v rakúskom Salzburgu za sexuálne obťažovanie, ublíženie na zdraví 31-ročnej Nemke, ako aj pokus o vzdorovanie štátnym orgánom, ku ktorému došlo počas silvestrovskej noci v tomto meste.

Krajinský súd v Salzburgu uznal obžalovaného za vinného a právoplatne ho odsúdil na úhrnný trest odňatia slobody na 20 mesiacov, z toho šesť nepodmienečne.

Mladý muž, ktorý v súdnej sieni argumentoval, že je nevinný, tvrdiac, že si vôbec neuvedomuje, že by sa ženy dotkol, musí poškodenej navyše uhradiť 500 eur bolestného.

Obžalovaného, ktorý bol od januára vo vyšetrovacej väzbe, podmienečne prepustili na slobodu. Jeho skúšobná lehota potrvá tri roky.

Rakúska polícia preverovala v januári mnoho podnetov od žien, ktoré sa mali stať terčom sexuálneho obťažovania, a to nielen v Salzburgu, ale aj vo Viedni a Innsbrucku.

V Salzburgu odročili proces s Maročanom podozrivým z členstva v IS



Proces s 27-ročným Maročanom, ktorý mal pomáhať sieti páchateľov teroristických útokov z Paríža z novembra 2015, dnes na Krajinskom súde v rakúskom Salzburgu odročili na neurčito.

Príčinou je nutnosť výsluchu dvoch svedkov, pre ktorú však bude nevyhnutná žiadosť o právnu pomoc.

Obžalovaný, ktorý vinu popiera a ktorého zadržali vlani v lete v Belgicku, mal byť v salzburskej ubytovni pre utečencov v decembri 2015 v kontakte s ďalším podozrivým z členstva v tzv. Islamskom štáte (IS).

Abida T. vyšetrovatelia podozrievajú, že bo komplicom Alžírčana Adela H. (29) a Muhammada U. (35) z Pakistanu, ktorí sa v októbri 2015 dostali do Grécka a o mesiac neskôr sťaby utečenci zo Sýrie do Rakúska. V salzburskej ubytovni pre utečencov vraj vyčkávali práve na Abida T., ktorý tam dorazil 9. decembra 2015.

Táto trojica spoločne s dvoma ďalšími džihádistami, 26-ročným Maročanom a 41-ročným Alžírčanom, ktorých v inom procese v Salzburgu v máji 2017 odsúdili už na šesť, respektíve šesť a pol roka väzenia za členstvo v IS, sa pripojili k teroristickej sieti s cieľom pripraviť a spáchať ďalšie útoky. Konkrétne mal obžalovaný Maročan pomôcť informáciami a manipuláciou s mobilnými telefónmi umožniť pripojenie sa svojho krajana a Pakistanca k teroristickej bunke vo Francúzsku.

Obhajoba žiada pre Maročana oslobodenie, pretože do Belgicka vraj cestoval za bratom a v čase útokov v Paríži bol doma v Maroku. V ubytovni pre utečencov, v ktorej sa ocitol ako turista, sa jednoducho nachádzal v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, uviedol jeho právny zástupca a dodal, že ostávajúci štyria menovaní vo výpovediach uviedli, že ho nepoznajú.