Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ak rodičia chcú, nechajte ich tráviť Vianoce samých, tvrdí odborníčka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Terapeutka Jolana Kusá pripomenula, že úcta a ohľaduplnosť sú prejavmi lásky rozhodne viac ako robiť dobre niekomu, no nasilu.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Pokiaľ si to rodičia želajú, deti by ich mali nechať tráviť Vianoce osamote. Terapeutka z online poradne Ligy za duševné zdravie Jolana Kusá pripomenula, že je to dokonca povinnosťou detí. "Sú predsa dospelí a svojprávni. Dôležité je, aby mali istotu, že sú u vás vítaní, aj vy aby ste si boli istí, že vaše pozvanie je úprimné," odporúča.

Rodičia podľa jej slov môžu mať dobré dôvody na svoje rozhodnutie, potrebujú už viac pokoja a ticha, sú zvyknutí na svoje  poriadky, obrady. Niekedy nechcú rušiť svoje deti, chcú dopriať intimitu rodine, priestor na vybudovanie a užitie si svojich rodinných sviatkov. "Zdá sa, že nie je práve doba veľkých rodín za jedným stolom, čo aj štedrovečerným. Vaši rodičia vedia, ako rýchlo žijete, naháňate čas, a tak vám ten sviatočný chcú dopriať pre vašich najbližších, manžela, manželku a deti," tvrdí odborníčka.

Poukázala na to, že do sviatkov vstupuje polovica cudzieho elementu - zvykov a obradov partnera. "Rodičia by sa museli prispôsobiť, prejaviť toleranciu, mohli by sa cítiť nepohodlne. Dôležité je, aby vedeli, že ich navštívite a vaša návšteva bude srdečná a z lásky, nie povinná, lebo sa to patrí. Tiež je dôležité, aby vedeli, že tie dvere u vás sa nezatvoria pre nich, nech by sa rozhodli akokoľvek," odporúča Kusá.

Pripomenula, že úcta a ohľaduplnosť sú prejavmi lásky rozhodne viac ako robiť dobre niekomu, no nasilu. "Aj keď by rozumné argumenty boli, trebárs na tej druhej strane by ste mali istotu, že je o nich postarané, že sú zdraví a v poriadku. Život vám vracia ten pocit obáv o nich, ktorý oni zažívali celé vaše detstvo," uzavrela.