Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ambulancie pre vysokodávkovú fototerapiu majú pomôcť detským pacientom

Na sníme malá pacientka predvádza používanie zariadenia nového pracoviska ambulancií pre vysokodávkovú fototerapiu, ktorá je súčasťou liečby pacientov Transplantačnej jednotky kostnej drene (TJKD) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava 4. septembra 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Nové ambulancie dnes otvoril riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) na bratislavských Kramároch Daniel Žitňan za účasti ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Prerobené a vynovené ambulancie pre vysokodávkovú fototerapiu majú priniesť malým pacientom Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) na bratislavských Kramároch pomoc a úľavu.

Ambulancie dnes otvoril riaditeľ DFNsP Daniel Žitňan za účasti ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominant Smer-SD).

Súčasťou ambulancií je aj nový prístroj na celotelovú fototerapiu. "Je určený pre kožných pacientov," priblížil Žitňan. Často sa totiž kožné problémy vyskytujú pri pacientoch po transplantácii kostnej drene, takže je zameraný najmä na pomoc pre nich. "Myslím si, že je to jediný takýto prístroj na Slovensku," podotkol Žitňan.

Pacientom po transplantácii kostnej drene má priniesť úľavu a útlm zápalových prejavov kože či zníženie svrbenia. "Keďže ožiari bunky celého tela, účinok je oveľa výraznejší," skonštatoval prednosta Detskej dermatovenerologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a DFNsP Bratislava Tibor Danilla. Vynovenie a rekonštrukcia ambulancií stála 195.000 eur a financovala sa z Nadácie Kvapky nádeje.

DFNsP Bratislava má s fototerapiou viac ako 20-ročné skúsenosti a za toto obdobie realizovali viac ako 2000 liečebných kúr u pacientov s kožnými ochoreniami.

Tu bude player