Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ambulantní lekári sa so VšZP nedohodli ani dnes

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Máte právo na bezplatnú starostlivosť, prosím neplaťte u svojich lekárov, vyzvala pacientov Zuzana Zvolenská.

Bratislava 3. júla (TASR) - Zástupcovia ambulantných lekárov sa dnes opätovne nedokázali dohodnúť so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) na podpise dodatkov zmlúv. Predstavitelia lekárov odmietli prijať od začiatku júla ponúkané osempercentné navýšenie platieb poisťovne za zdravotné zákroky. Poisťovňa pritom začínala rokovania na úrovni 6,5-percentného navýšenia.

Ak by lekári prijali najnovšiu ponuku, znamenalo by to zvýšenie oproti roku 2011 o 15 percent a pre priemernú ambulanciu by to podľa výpočtov generálneho riaditeľa VšZP Marcela Foraia prinieslo mesačne zhruba 200 eur.

"VšZP je dnes na hrane toho, čo lekárom mohla ponúknuť," podčiarkol Forai s tým, že podľa neho zástupcovia lekárov tejto situácii rozumejú. Predstavitelia štátnej poisťovne pritom opätovne upozornili, že platí jej verejný prísľub, na základe ktorého sa zaviazala uhrádzať výdavky aj lekárom, ktorí dodatok k zmluve zatiaľ nepodpísali.

"Urobili sme všetko preto, aby poistenec u žiadneho poskytovateľa nemusel platiť za poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Naozaj nechápeme reakciu Zdravity a Slovenskej lekárskej komory. V situácii, kedy dáme verejný prísľub, aby občan nemusel platiť, oni v reakcii vyzývajú na priamu platbu," komentoval závery rokovaní Forai.

Zástupcovia lekárov sa už dnes v obedňajších hodinách stretnú s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou (nominantka Smeru-SD). Tá už v pondelok (2.7.) vyzvala pacientov, aby v ambulanciách lekárov neplatili. "Máte právo na bezplatnú starostlivosť, prosím neplaťte u svojich lekárov," odkázala pacientom. V praxi by preto podľa nej pacient u takéhoto zdravotníka nemal pocítiť žiaden rozdiel. "Aj keď je to veľmi nepríjemná situácia aj pre poisťovňu, nedá sa donekonečna ustupovať," uzavrela Zvolenská.

Zvolenská: Ponuka VšZP je 4-násobne väčšia ako kedykoľvek predtým

Ponuka, s ktorou prišla Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) na rokovania so zástupcami ambulantných lekárov, je štvornásobne väčšia ako medziročné navýšenie platieb za poskytnutie zdravotnej starostlivosti ponúkané kedykoľvek predtým. Tí ju napriek tomu považujú za nedostatočnú a žiadajú, aby im štátna poisťovňa pridala namiesto ponúkaných 8 percent 20. Médiá dnes o tom informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD), ktorá dnes rokovala so zástupcami lekárov.

"Ponuka VšZP znamená rozpustenie ďalších 1,5 milióna eur mesačne do ambulantnej sféry. To je viac ako 40 miliónov v bývalej mene," zdôraznila šéfka rezortu zdravotníctva. Zástupcovia ambulancií pritom podľa nej ponúkli predĺženie zmluvného vzťahu do septembra. Takýto odklad však podľa nej nič neprinesie. "Je naším záujmom, aby pacienti boli takýmto spôsobom traumatizovaní každé tri mesiace?" pýtala sa na brífingu Zvolenská.

Ministerka považuje požiadavky zástupcov lekárov za neúmerné. Ponuka štátnej poisťovne navyše podľa jej informácií je porovnateľná s ponukami ostatných zdravotných poisťovní. "Tu ide o navýšenie bez toho, aby sme pýtali, čo i len úsmev pre toho pacienta," poznamenala Zvolenská na margo tvrdení lekárov, že bojujú v prospech pacientov.


Tu bude player