Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia stúpla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 37.062 prípadov ARO.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 15. kalendárnom týždni tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 1,7 percenta. Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) klesla o 14,6 percenta. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 37.062 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1264 osôb, čo predstavuje 3,4 percenta zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v 15. kalendárnom týždni nahlásili 2855 ochorení, čo predstavuje 7,7 percenta z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

V spomínanom období nahlásili prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v jednej materskej škole v Košickom kraji.

Úrad v spomínanom týždni nezaznamenal žiaden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Takisto bolo spracovaných osem prípadov ochorenia COVID-19.