Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Členovia výboru pre zdravotníctvo: Rezort je nedofinancovaný

Na archívnej snímke Andrea Kalavská. Foto: TASR Pavol Zachar

Člen zdravotníckeho výboru Marek Krajčí (OĽaNO) poukázal na to, že susedné Česko a Maďarsko investujú do systému zdravotníctva oveľa viac.

Bratislava 14. mája (TASR) – Rezort zdravotníctva je stále nedofinancovaný. Zhodli sa na tom členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo na svojom utorňajšom stretnutí.

"Konštatujeme, že rezort zdravotníctva je nedofinancovaný. Žiadame od Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, aby nás polročne informovalo o rozdelení kapitálových výdavkoch, teda o tom, kto ich žiadal a kto ich dostal. S hospodárením rezortu sa budeme ďalej zaoberať," povedal pre TASR predseda parlamentného výboru Štefan Zelník (SNS).

Zdôraznil, že v pondelok (13. 5.) bol schválený pozmeňujúci návrh, ktorým sa zvýši platba štátu, čo do slovenského zdravotníctva prinesie približne 50 miliónov eur, ktoré by do rezortu mali ísť cez zdravotné poisťovne. Zelník pripomenul, že celkovo bolo ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD) po rokovaniach s rezortom financií prisľúbených 90 miliónov eur.

"Dnes sme si na výbore jasne povedali, že 'cisár je nahý'. V zdravotníctve máme minimálne 1,5 miliardový investičný dlh. Zároveň dlh zdravotníckych zariadení zaznamenal ďalší rekord. Nezastavil ho, žiaľ, ani vládny program oddlženia... Bez toho, aby sme mali v zdravotníctve dostatok financií a aby boli správne rozdistribuované aj do ústavnej zdravotnej starostlivosti sa nepohneme," povedal pre TASR člen zdravotníckeho výboru Marek Krajčí (OĽaNO).

Slovenské nemocnice sa podľa opozičného poslanca takto budú zachraňovať len "veľmi ťažko". Poukázal na to, že susedné Česko a Maďarsko investujú do systému zdravotníctva oveľa viac. "Problém je, že my už teraz dávame do zdravotníctva menej peňazí ako napríklad Česká republika. Dokonca, keď sa porovnávame s Maďarskom, tak dávame menej percent HDP ako oni. Pri vysokej neefektivite, ktorú má náš zdravotný systém, možno ťažko očakávať, že budeme mať nejaké radikálne lepšie výsledky v kvalite zdravotnej starostlivosti," mieni. Systém slovenského zdravotníctva podľa jeho slov treba nielen zreformovať, ale aj dofinancovať.