Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva: Dialóg o riešení medikov bude pokračovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predseda vlády SR P. Pellegrini (Smer-SD) poverený riadením rezortu sa počas týždňa stretol s lekárskymi špičkami a odborníkmi vo svojej oblasti, kde diskutovali o aktuálnych témach v zdravotníctve.

Bratislava 24. januára (TASR) - Dialóg o konkrétnom riešení situácie okolo zvýšenia počtu slovenských študentov medicíny na lekárskych fakultách bude ešte pokračovať. Zatiaľ je však konštruktívny a má spoločný cieľ - postupne zlepšovať slovenské zdravotníctvo. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Potvrdila, že predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) poverený riadením rezortu sa počas týždňa stretol s lekárskymi špičkami a odborníkmi vo svojej oblasti, kde diskutovali o aktuálnych témach v zdravotníctve a o riešeniach, ako situáciu zlepšiť. Pellegrini si podľa jej slov uvedomuje, že nedostatok lekárov je dlhoročným problémom, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, preto je potrebné nastaviť systémové zmeny, aby sa situácia postupne zlepšovala.

"Jedným z nástrojov, ako stav zlepšiť, bude zvýšenie počtu slovenských študentov medicíny na lekárskych fakultách. Aby na úkor slovenských študentov medicíny neštudovali na Slovensku medicínu študenti zo zahraničia, ktorí následne odídu z krajiny," komentovala Eliášová s dôvetkom, že o konkrétnom riešení sa ešte zúčastnení budú rozprávať.

Lekárske odborové združenie (LOZ) podľa slov jeho predsedu Petra Visolajského veľmi pozitívne vníma, že Pellegrini po vypočutí argumentov dal zúčastneným prísľub, že v najbližších dňoch po dodaní podkladov z lekárskych fakúlt zabezpečí ich dofinancovanie tak, aby mohli v plnej kapacite vychovávať lekárov zo Slovenska a aby mohli už tento rok prijať len študentov zo Slovenska.

"Je samozrejme lacnejšie vychovávať lekárov pre Slovensko, ako lekárov za veľké financie lákať zo zahraničia späť. Toto pomerne lacné opatrenie môže priniesť Slovensku každoročne vyše 300 lekárov navyše," komentoval Visolajský, pričom poukázal, že v roku 2018 skončilo študijný odbor lekárske vedy 729 slovenských a 356 zahraničných študentov.

Podľa Jána Hencela, experta pre zdravotníctvo za mimoparlamentné KDH, predseda vlády po vypočutí argumentov priznal fakt, že lekárske fakulty majú značne poddimenzované financovanie a prisľúbil ich dofinancovanie. Hencel to však považuje za "náplasť" voči skôr predstavenému návrhu pokút pre mladých lekárov, ktorí po ukončení štúdia odídu do zahraničia.

"Najdôležitejšie a zároveň najefektívnejšie by pre slovenské zdravotníctvo bolo, keby naši študenti nemuseli odchádzať po štúdiu do zahraničia a boli pre ich prácu vytvorené dôstojné podmienky na Slovensku," uzavrel.