Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Exhaláty a nižšia pôrodná hmotnosť novorodencov spolu súvisia

V roku 2011 bolo v Holandsku zaznamenaných 2365 pôrodov u dievčat pod dvadsať rokov. Foto: TASR/AP Photo

Na populáciu ako celok nemá toto zistenie veľký dopad. U detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou sa v dospelosti častejšie rozvinú choroby ako je cukrovka či problémy so srdcom.

Londýn 6. februára (TASR) - Tehotným ženám, ktoré žijú v oblastiach s výrazným znečistením ovzdušia, hrozí, že ich deti budú mať nízku pôrodnú hmotnosť.

Naznačuje to rozsiahla štúdia 13 vedeckých tímov, ktorej autori porovnávali vyše tri milióny novorodencov v deviatich krajinách sveta, informovala dnes BBC.

Štúdia, o ktorej informoval odborný časopis Environmental Health Perspectives, konštatuje, že na populáciu ako celok nemá toto zistenie veľký dopad. Deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou však mávajú častejšie zdravotné problémy a vyššiu úmrtnosť. A hoci väčšina z nich prežije, v dospelosti sa u nich častejšie rozvinú choroby ako je cukrovka či problémy so srdcom, píše BBC.

Profesorka Tracey Woodruffová s kolegami z Kalifornskej univerzity v San Franciscu sa v programe Medzinárodná spolupráca v oblasti znečistenia ovzdušia a jeho dopad na tehotenstvo (ICAPPO) zamerala na vzduchom prenášané znečisťujúcimi časticami, ktoré sú také malé, že preniknú dýchacími cestami človeka. Ich závery naznačili úzky vzťah medzi pôrodnou hmotnosťou a znečistením. Čím viac sú tehotné ženy vystavené výfukovým plynom a znečistenému ovzdušiu, tým nižšia je podľa štúdie pôrodná hmotnosť ich detí.