Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Exministra analýza TIS šokovala, nevylúčil poslanecký prieskum na MZSR

Ivan Uhliarik Foto: TASR/Štefan Puškáš

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik odmietol, že by mal zodpovednosť za zvýšenie doplatkov za onkolieky pre detských pacientov, čo mu dáva za vinu ministerstvo zdravotníctva.

Bratislava 12. marca (TASR) - Exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) šokovalo, že sa nerešpektuje zákon, ktorý mal stransparentniť fungovanie liekovej politiky.

"Aj pre mňa je šokujúcim zistením, že sa nerešpektuje zákon, ktorý hovorí o tom, že členovia kategorizačnej komisie musia verejne priznávať akýkoľvek konflikt záujmov na webe, rovnako transparentne sa podľa môjho zákona musia zverejňovať všetky stanoviská všetkých členov kategorizačnej komisie na webe. Zverejnené musia byť pozitívne aj negatívne stanoviská," reagoval na závery analýzy Transparency International Slovensko a Angeliky Szalayovej z Health Policy Institute.

Bývalý šéf rezortu zdravotníctva je podľa svojich slov rád, že analýza ocenila zákon, ktorý v súvislosti s prácou kategorizačnej komisie pripravil a presadil v roku 2011. Pripomenul, že analýza hodnotila rok 2012, teda obdobie, kedy zdravotníctvu vládne Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD). Vzhľadom na problémy, ktoré odhalila, Uhliarik nevylúčil aj iniciovanie poslaneckého prieskumu. "Ak ministerka tento stav neupraví do zákonnej podoby, bude nevyhnuté zvážiť poslanecký prieskum na ministerstve zdravotníctva," doplnil.

Exminister Uhliarik považuje za neuveriteľné, že Zvolenská nerešpektovala zákon a vymenovala pracovnú skupinu pre ekonomiku lieku až po viac ako pol roku vo funkcii. Za nepochopiteľné tiež označil, že v komisii nie sú zástupcovia ministerstva zdravotníctva. "Ministerka Zvolenská dáva prednosť tomu, ako vyplatiť majiteľov súkromných zdravotných poisťovní a nie liekovej politike, kde nám unikajú desiatky miliónov eur," skonštatoval Uhliarik.

Tiež odmietol, že by mal zodpovednosť za zvýšenie doplatkov za onkolieky pre detských pacientov, čo mu dáva za vinu ministerstvo zdravotníctva. "Doplatky na onkolieky sú ďalším klamstvom z dielne ministerstva, pretože výrobca tak učinil v roku 2013 nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Odvolávať sa v tejto veci na predchodcu je znakom absolútnej neschopnosti ministerstva bojovať proti zvýšeným doplatkom liekov," pokračoval. Poukázal, že zodpovednosť za ceny je plne v kompetencii Zvolenskej, ktorá zrušila nastavenie cien liekov na 2. najnižšiu cenu v Európskej únii. Tým mala podľahnúť tlaku farmaceutických spoločností.

Kategorizácii liekov, pri ktorej sa rozhoduje o ich úhradách z verejného zdravotného poistenia, chýbajú podľa spomínanej analýzy stanoviská odborníkov, nedodržiavajú sa tiež zákonné lehoty a konflikty záujmov ostávajú skryté. Analýza odhalila, že ministerstvo na rozhodovanie často nemalo posudky pracovných skupín zložených z odborníkov na dané typy liekov, ako aj to, že pri žiadostiach sa neposudzovala efektívnosť nákladov či dosahy na verejné financie. Ministerstvo za súčasného vedenia na to reagovalo s tým, že analýza poukázala na prešľapy exministra Uhliarika.