Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ochrana občanov EÚ pred pasívnym fajčením sa výrazne zlepšila

Foto: TASR/AP

Uviedla to dnes Európska komisia.

Brusel 22. februára (TASR) - Európska komisia (EK) dnes uviedla, že ochrana pred pasívnym fajčením v EÚ sa výrazne zlepšila. V roku 2012 bolo pasívnemu fajčeniu v baroch vystavených 28 percent Európanov. Oproti roku 2009 ide o zníženie zo 46 percent.

Správa EK vychádza zo správ, ktoré vypracovalo 27 členských štátov v nadväznosti na odporúčanie Rady z roku 2009 o prostredí bez dymu, v ktorom boli vlády vyzvané, aby prijali a dodržiavali právne predpisy s cieľom v plnej miere chrániť občanov pred vystavením tabakovému dymu v uzavretých verejných priestoroch, na pracoviskách a vo verejnej doprave.

Správa rozptýlila obavy, že zákaz fajčenia má negatívny vplyv na príjmy barov a reštaurácií. Preukázalo sa, že hospodársky vplyv bol doteraz obmedzený, neutrálny, ba dokonca pozitívny.

"Z dnes uverejnenej správy vyplýva, že členské štáty dosahujú nepretržitý pokrok v ochrane svojich občanov pred pasívnym fajčením. Miera vystavenia občanov fajčeniu je však v EÚ ešte stále rôzna, pričom ešte musíme prejsť kus cesty, kým sa 'Európa bez dymu' stane skutočnosťou," uviedol v tejto súvislosti eurokomisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg.

Komisár vyzval všetky členské štáty, aby zintenzívnili úsilie na presadzovanie právnych predpisov v tejto oblasti.

Vystavenie pasívnemu fajčeniu je rozšírenou príčinou úmrtnosti, chorobnosti a zdravotného postihnutia v EÚ. Podľa konzervatívnych odhadov zomrelo v EÚ v roku 2002 v dôsledku vystavenia tabakovému dymu viac ako 70.000 dospelých, pričom mnohí z nich boli nefajčiari alebo pracovníci vystavení pasívnemu fajčeniu na pracoviskách.