Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Farmaceutická firma GSK zaplatí za pochybenia tri miliardy dolárov

GlaxoSmithKline Foto: TASR/AP

Ide o najväčšiu takúto sumu v sektore zdravotníctva v dejinách Spojených štátov, informovalo ministerstvo spravodlivosti.

Washington 2. júla (TASR) - Farmaceutický koncern GlaxoSmithKline (GSK) súhlasil s vyplatením troch miliárd dolárov (2,3 miliardy eur) v rámci urovnania súdnych sporov za nezákonné konanie pri predaji liekov v USA.

Ide o najväčšiu takúto sumu v sektore zdravotníctva v dejinách Spojených štátov, informovalo ministerstvo spravodlivosti.

Podľa prokuratúry propagoval GSK použitie lieku Paxil pre deti, hoci bol schválený len pre osoby staršie 18 rokov. Firma ďalej propagovala liek Wellbutrin na použitie aj mimo depresie, čo bol jediný schválený účel liečby. V treťom prípade v rokoch 2001-2007 spoločnosť neposkytla Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA) potrebné údaje ohľadom lieku Avandia na cukrovku. GSK pochybenia v týchto prípadoch priznal.

Určená suma zahŕňa pokutu miliardu dolárov a dve miliardy dolárov v rámci urovnania sporov s federálnou vládou a vládami jednotlivých štátov.

Námestník amerického ministra spravodlivosti James Cole uviedol, že prípad je "bezprecedentný rozsahom a dosahom".

GSK súhlasil s prísnym dohľadom svojich oddelení predaja americkou vládou, aby sa tak zabránilo províziám alebo iným zakázaným praktikám.

Šéf firmy Andrew Witty uviedol, že spoločnosť mení svoje pravidlá pre kontrolu, marketing a predaj, a prepustí zamestnancov, ktorí boli zapletení do nezákonného konania.