Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Gastroenterológovia: Robte viac pre prevenciu rakoviny hrubého čreva

Edukačná kampaň o prevencii proti rakovine hrubého čreva a konečníka. Foto: TASR/František Iván

Rakovina hrubého čreva vyrastá z nezhubných polypov, preventívna kolonoskopia ich dokáže zachytiť v 98 percentách prípadov.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Výzvu Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti (SGS) urobiť viac v prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka už podporili viacerí politici, odborníci aj pacientske organizácie. Prijatie opatrení smerujúcich k zlepšeniu prevencie považuje SGS za najvyššiu prioritu zdravotnej politiky na Slovensku. TASR o tom informovala PR manažérka Katarína Gudiaková.

"Aktivitu SGS prispieť organizovanou spoluprácou k zníženiu počtu odvrátiteľných úmrtí na túto rakovinu víta aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR," uviedol štátny tajomník MZ SR Stanislav Špánik.

Výzva pod názvom Vieme urobiť viac v prevencii kolorektálneho karcinómu apeluje na zlepšenie spolupráce relevantných inštitúcií smerujúcej k zavedeniu konkrétnych krokov do preventívnej praxe. Inštitúcie by podľa SGS mali podporiť hradenú preventívnu kolonoskopiu u rizikových pacientov, zabezpečiť dostupnú a bezbolestnú kolonoskopiu každému rizikovému pacientovi, ktorý si zvolí túto formu skríningu, vyčleniť prostriedky z verejných zdrojov na zvýšenie informovanosti verejnosti o potrebe prevencie rakoviny hrubého čreva a uhrádzať indikovaným pacientom v adekvátnej výške kolonoskopické výkony na špecializovaných pracoviskách.

Preventívna kolonoskopia, ktorú stačí absolvovať raz za desať rokov, podľa odborníkov zachraňuje životy. "Rakovina hrubého čreva vyrastá z nezhubných polypov, preventívna kolonoskopia ich dokáže zachytiť v 98 percentách prípadov. Navyše je možné ich bezbolestné odstránenie už počas kolonoskopického vyšetrenia, čím sa zabráni rozvoju rakoviny hrubého čreva," hovorí prezident SGS Martin Huorka.

Konkrétne kroky pre zlepšenie boja proti rakovine hrubého čreva plánuje SGS predstaviť 16. januára 2020. Naďalej apeluje na inštitúcie aj jednotlivcov pôsobiacich v oblasti zdravotníctva, aby vyjadrili podporu výzve Vieme urobiť viac.